Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Virágom, virágom: a menyasszonyi csokor

Oszd meg a cikket: Válassz

Mindenki azt szeretné, hogy az övé legyen a világon a legszebb csokor, persze a lehető legolcsóbban. Pedig áldozni kell rá, mert a fotókon a ruha és a csokor is egy életen át látható. Pataki Jánosné virágkötővel beszélgettem a menyasszonyi csokor rejtelmeiről, aki 30 éve dolgozik a szakmában.

Milyen virágokból készíttetik leggyakrabban a menyasszonyi csokrot?

A leggyakrabban még mindig a rózsát szokták kérni. Legfeljebb az orchidea az, ami még divatos. Ezen kívül elterjedt ennek a kétfajta virágnak a kombinációja is. A színeket tekintve rózsából inkább pirosat, fehéret, ritkábban pedig sárgát vagy krémszínűt; az orchideából pedig rózsaszínes-lilásat, világoszöldet és sárgát készíttetnek. A színkombinációt pedig úgy oldják meg, hogy fehér orchidea mellé vörös rózsát kötnek. A csokorba mindenképpen kell valamilyen zöldet tűzni, ez lehet plumosus, apró pálma, páfrány, eukaliptusz levél vagy macifű. De akár színes levelekkel is különlegessé lehet tenni. A rózsa mellé én apró fehér rezgőt szoktam kötni, amely meglágyítja, mert ha egy vörös vagy bordó rózsát csak sötétzöld levéllel kombinálunk, az nagyon merev benyomást ad vissza. 

 

Hogyan lehet díszíteni a menyasszonyi csokrot?

Virágkellékes boltban lehet vásárolni előre gyártott díszítőket. Itt találunk gyöngyöket, selyem szalagokat, tülldíszítéseket (kész csokoralátét), melyekkel igazán széppé tehetjük a menyasszonyi csokrot. Manapság tülldíszítés helyett inkább a levéldíszítés az elterjedt, nagyon ritka az, hogy valaki tüllel kérje a csokrot. Úgy látszik, ez lesz most a divat. 

 

Hogyan teszik tartóssá a virágokat a nagy napra?

Lágyszárú virág esetén, mint pl. az orchidea, vízzel teli fiolát tesznek a szárára, melyet utána elrejtenek zöld takarószalaggal. A keményszárú virágokat erősen összedrótozzák, és úgy hagyják. Az asztaldíszek számára léteznek olyan csokortartók, melyeknek szivacsos anyaguk van. Ebbe a benedvesített virágtartóba beleszúrják a csokor szárát, így a virágok megkapják a kellő vízmennyiséget. 

 

 

Milyen alakú menyasszonyi csokrok léteznek?

Gömb, hosszúkás és csepp alakú – ez olyan mint egy könnycsepp. Általában az utóbbi kettőt szokták kérni. A hosszúkás csokrot olyan virágokból lehet készíteni, amelyeknek hosszabb száruk van, mint például rózsából, kálából, királyliliomból vagy fehérliliomból. Ebben a csokorban a virágok szárai több helyen össze van kötve.

 

Mennyire gyakori az, hogy két menyasszonyi csokrot kérnek?

Ahol szűkebb család van jelen, 20-30 főnél csak egyet, de a nagyobb esküvőknél mindig kettő készíttetnek. Van egy, amelyet a házasságkötő teremből kilépve eldobnak. Ez inkább egy kisebb csokor szokott lenni, melynél nem ragaszkodnak a menyasszonyok, hogy olyan legyen, mint a nagyobbik. És igazából nem is drága virágokból kérik, mivel ez csak egy jelképes csokor.

 

Milyen és mennyi virágot szoktak az asztalokra kérni?

Mindig megkérdezem a pártól, hogy milyen színű lesz a tálalás, és ehhez igazítom az asztalra kerülő csokrok színeit. Úgy szoktuk számolni – hogy ne legyen túlzsúfolt az asztal -, hogy 10 főre egy kiscsokrot kötök. Ezért itt is az a döntő, hogy ne legyen túl drága virágból. Általában az évszaktól függ, hogy milyen virágot szeretnének, így tavasszal szegfűből, rózsából, holland krizantémból, nyáron pedig kerti virágokból vannak. 

 

Összesen mennyi virágot kérnek egy esküvőre leszámítva az asztaldíszeket – ami attól függ, hogy mennyien hivatalosak a Nagy Napra?

 

Az asztaldíszeket leszámítva kell kitűző a vőlegénynek és a két tanúnak. Kell minden koszorúslánynak egy-egy csokor. Ezenkívül kell még az örömanyáknak is, és mivel a fiatalok azt mondják, hogy ezen nem spórolnak, ezért ez mindig különleges virágból készül (flamingó, orchidea). Vámospércsen a házasságkötő terembe is szoktak vinni virágot, mert itt egy nap csak egy esküvő van nem úgy, mint Debrecenben. Ezt a menyasszonyi csokorhoz hasonlóra kötöm. A templomba is lehet vinni virágot, csak itt vannak megkötések, mivel a vámospércsi pap ragaszkodik hozzá, hogy csak fehér virág lehet és pontosan annyi szál ahány éves a menyasszony.

 

Az autóra milyen díszeket lehet tenni, és hogyan áll meg rajta?

Először is én mindig megkérdezem, hogy milyen színű lesz a kocsi, és ehhez kombinálom a színeket. Egy sötét autóra mindenképpen világos virágot kell tenni, hogy meglegyen a kontraszt, és ugyanez fordítva is igaz – világos autó bordó virág. Olyan csokrot szoktak ide tenni, amely 30-35 cm magas és hosszúkásan terül szét az autón.  Ahhoz, hogy megálljon a motorháztetőn lehet kapni tapadós virágtartót, amely egyáltalán nem karcolja meg az autó fényezését. Régebben girlandot kértek, ami abból állt, hogy drótra vagy egy szalagra rá voltak fűzve a virágfejek 10 centinként, és ez a két tükörre ki volt kötve, de ez nem volt annyira tartós, mint a mostani.  

 

 

Volt már valamilyen különleges kérés?

Püspökladányban volt egy esküvő, ahol a templomban mindent fel kellett díszíteni. Minden padra kellett egy-egy szegfűt tenni egy kis zölddel. A templom bejáratához két nagy virágkosarat kellett készíteni, és volt egy fali dísz is élő virágból.Egy másik esküvőn pedig mindent rózsából kértek, még az asztaldíszeket is, és minden virág ugyanolyan színű volt. 

 

A menyasszony hajába élő virágot szoktak-e kérni?

Csak néhányszor kértek ilyet tőlem. Egy nagyon vékony drótra fontam fel egy kis koszorút, aztán a drótot szalag mögé rejtettem. Aztán a fodrász ezt beletűzte a menyasszony hajába. 

 

Szoktak csak virágszirmokat kérni, ahhoz hogy azt a koszorúslányok dobálják?

Igen volt már, hogy kértek ilyet is. Egy héttel előtte elkezdjük gyűjteni a régebbi virágok szirmait egy zacskóba, amelyet a kiszáradástól védve hűtőbe teszünk. Aztán ezt teszik a kislányok kosarába, így nagyjából frissen lehet tartani.

 

Volt már olyan, hogy valaki nagyon ragaszkodott egy bizonyos virágtípushoz, holott az nem illett hozzá vagy az esküvőre? Azt lebeszélte, vagy inkább megcsinálta neki?

Igen van olyan, aki konkrét elképzeléssel keres fel engem, pedig látom, hogy egyáltalán nem illik hozzá az a virág, amit kiválasztott. Ilyenkor megpróbálom lebeszélni róla. Van, akit le tudok, de van, akit nem. Ilyenkor én úgy gondolom, hogy ez az ő napja, és legyen az, amit ő szeretne.

 

Több évtizedes munkája során mennyire változtak az esküvői szokások?

Amikor elkezdtem dolgozni többnyire gerberából vagy szegfűből kérték a csokrot igaz nem is lehetett mást kapni. Aztán a 80-as évek végén bejöttek a holland virágok. A menyasszonyok már annak idején is esküvői magazinokból tájékozódnak az új módiról. 

 

Visszajelzést szokott kapni az ifjú pártól?

Legtöbben megígérik, hogy hoznak képet az esküvőről, de végül majdnem mindenki megfeledkezik róla. A virágos pedig szeretné látni, hogy azért az összképben milyen is volt a csokor. Úgy hiszem, ebből sokat lehetne tanulni. De sajnos tapasztalataim szerint van olyan, hogy 2 hónappal az esküvő előtt még nagy lázban ég a pár, de amikor eljön a nagy nap, akkor már nem is érdekli őket, hogy hogyan is sikerült a csokor.

 

Mit tanácsol a leendő házasoknak?

A mutatós csokor érdekében sok virágból kell kiválasztani a legmegfelelőbb szálakat, amelyek egyben a legtartósabbak is lesznek. Ahogy a ruhára nem sajnálják a pénzt, javaslom, hogy a virággal se takarékoskodjanak. Hiszen a fényképek egy életen át őrzik a végeredményt.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com