Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, Egyetlen titka: adni mindig csak adni.Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,És sok-sok önzetlen tiszta szeretetet."


Goethe

Mi a dolga a vőfélynek?

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvő egyik elengedhetetlen személye a vőfély, a jókedv megtestesítője, a szervezés “főnöke”. Egy különleges vőféllyel beszélgettünk, aki nőként végzi ezeket a feladatokat. Beszélgetőtársunk Podlovics Szilvia, női vőfély volt.

Hogy került kapcsolatba a vőfélykedéssel?

 

Édesanyám óvónő, és régen a jótékonysági bálokon Galgamácsi lakodalmast játszottak. Ez azt jelentette, hogy játékból más asszonyát más emberéhez adták hozzá, és eljátszották a lakodalmat. Ezeken a bálokon az édesanyám játszotta a vőfélyt, fogadásból megtanult pár verset, és így azokat el tudta mondani. Később egy felkérésre már igazi lakodalmon igazi vőféllyé vált. Később olyan sok felkérés kért, hogy édesanyám megkért segítsek be neki- Egyből a mélyvízbe dobtak, egy 250 fős lagzi indulásként nem is kis feladat. Bár ekkor még csak kb 4-5 versem volt, s persze az anyukámmal együtt csináltuk. Ezek után általában együtt hívtak a lakodalmakba, mert nagyon megtetszett az embereknek. Így a versek mellett beletanultam a háttérmunkába is. Mert nem csupán arról szól a vőfélyeskedés, hogy valaki kiáll az emberek elé és elmondja a verseket. Nagyon sok szervezés, intézkedés áll a háttérben. Később egy vőfély betegsége miatt kellett ?beugranom? a helyére, és egyedül irányítottam az esküvőt. De sikerült. Azóta egyedül is számos lakodalmat vezettem le, s remélem még sokat fogok.

 

Mennyire elfogadott a női vőfély – mitől másabb nőkent űzni ezt a “szakmát”?

 

Vannak olyan emberek akik úgy gondolják, ezt csak férfiak tudják csinálni. Akkor lepődnek meg, amikor részt vesznek egy lagzin, amin természetesen mi vagyunk a vőfélyek. Nagyon sokszor a lagzi végén odajönnek hozzánk/hozzám és gratulálnak. (Idősebb vőfélyek is gratuláltak már, akik már nem vőfélykednek.) Szerintem a feladat adott, és aki elég határozott, ügyesen szervez, szépen , érthetően és tisztán mondja a verseket, és nem fél 120-200 vagy akár 300 fős násznéptől, az nemtől függetlenül le tudja vezényelni a lakodalmat.

 

A vőfélység valamennyire együtt jár a pajzánsággal, a népi erotikával is. Nőként másképp kell-e viselkedni, vagy hogyan tetszik ez a násznépnek?

 

Természetesen nem mondhatunk annyira durva pajzán poénokat, mert nem minden szép egy nő szájából. De ártatlanok sem vagyunk. Mi is tudunk pajzán verseket, poénokat, de mindig csak annyit adunk elő ezekből, amennyit a fiatal pár kér. Volt már olyan felkérésünk, hogy semmilyen pajzán szót nem mondjuk, természetesen ilyenkor eleget teszünk ennek. A másik véglettel is találkoztunk már, hogy mindent mondhatunk, hagy legyen nagyon jó hangulat, ekkor persze mindent bedobunk (a jó ízlés határain belül). Szerintem nagyon sokan azért is kérnek fel bennünket, mert ez a pajzánkodás nem fajul úgy el, mint egyes férfi vőfélyek esetében.

 

Mi a dolga a vőfélynek?

 

Hogyan zajlik a lakodalom, illetve az esküvő? Milyen szokások vannak? (lánykikérés, búcsúztatás)

 

Eddig többnyire Szabolcs Szatmár- Bereg megyében vőfélyeskedtünk, és ott egy igazi hagyományos lakodalom úgy kezdődik, hogy a vőlegényes házba megy a vőfély, ahol a vőlegénnyel, édesapjával és násznagyával együtt fogadják a vendégeket. Miután mindenki megérkezett, elbúcsúztatják a vőlegényt a családjától, és mennek a menyasszonyért. A menyasszonyt természetesen ki kell kérni. A kikérés is többfajta lehet. Van amikor nem adják ki először a menyasszonyt, hanem kihoznak egy kislány, vagy egy öreg nénit, és faggatják a vőlegényt hogy ő- e a szíve választottja. Ez kis játék, mielőtt a vőlegény megkapná a menyasszonyát. Ezekhez is külön versikék vannak. Majd mikor a menyasszonyt hozzák ki a házból, ott egy ünnepélyesebb vers hangzik el. Ezután a menyasszony családja megvendégeli a násznépet, vagyis itt ebédelnek a vendégek. Majd az ebéd végeztével kezdődik a menyasszony búcsúztatója. S ha elbúcsúzott a menyasszony, akkor indulnak a polgári esküvőre. A polgári esküvőt a templomi követi, és utána oda mennek, ahol a lakodalom lesz.

 

Ma már általában nem sátorban rendezik a lakodalmakat, esküvőket, hanem éttermekben, vendéglőkben. S gyakran minden egy helyen zajlik, tehát már nincs olyan, hogy külön menni a vőlegényes házhoz, ott búcsúztatás, aztán menni a menyasszonyért, ott kikérés ebéd, búcsúztató. Most már az jellemző, hogy a vendégek (menyasszony vendégei, vőlegény vendégei) az étteremben gyülekeznek. mikor mindenki megérkezett, akkor kezdődik a kikérő. Utána mindenki helyet foglal, és következik az ebéd. Ebéd után pedig a búcsúztató. Ekkor egy központi helyre felsorakoztatja a vőfély a menyasszonyt, szüleit, testvéreit, nagyszüleit, keresztszüleit, majd a vőlegényt, szüleit, testvéreit, nagyszüleit, keresztszüleit. Majd a Menyasszony és a vőlegény egymás után elbúcsúznak a legközelebbi hozzátartozóktól, és kérés szerint barátoktól, rokonoktól, ismerősöktől. S ez után indulnak a polgári esküvőre.

 

Felénk általában a násznép sétálva megy az esküvőre. Szépen sorba állnak, elől a vőfély, utána a násznagyon, menyasszony kísérője, vőlegény és kísérője, szülők, és a vendégek. A polgári esküvő után mennek a templomiba. Visszaérkezéskor pedig pohárköszöntők, tánc, mulatás vacsoráig. Amikor vacsora előtti pohárköszöntő, játékok következnek. Ez egy kis hangulatfokozás, és általában nagyon tetszik az embereknek. Ezt követi a vacsora, vacsora után menyasszonyi torta (ez kéréstől függ, hogy mikor legyen), mulatás, játékok, és menyasszonyi tánc. A menyasszonyi tánc után az új pár elmegy átöltözni, és mikor visszaérkeznek, akkor jön az újasszony tánc. Menyasszonyi tánc után azonnal van lehetőség bolond menyasszonytáncra is. Ez természetesen szintén attól függ, hogy szeretnék- e a fiatalok, vagy szülők stb. És hogy van e rá jelentkező. Ezzel egy vőfély feladata nagyjából véget is ér, egy elköszönő vers van még, amit pl. mi el szoktunk mondani, és a vendégek mulathatnak reggelig.

 

Mi a feladata a vőfélynek? Az esküvőn, vagy a lakodalmon van szerepe inkább?

 

Szépen, érthetően el kell mondani a verseket, nagyon sok szervezésre van szükség, irányítani kell az embereket és természetesen váratlan szituációkban fel kell tudni találni a magát.
A lakodalomban van nagyobb szerepe. A polgári esküvőre csak vezeti a násznépet, ott az anyakönyvvezető feladata, hogy összeadja a jegyespárt és beszéljen a násznéphez stb.

 

Mi tartozik bele a hatáskörébe?

 

Ez kicsit nehéz kérdés. Az én hatásköröm, hogy mindenkivel mindent egyeztessek, időben ott legyünk, ahol kell, irányítsam a vendégeket. Összehangoljam a munkát a konyhásokkal, pincérekkel, videóssal, fotóssal, zenészekkel. Ja és persze megfelelő hangulatot keltsek a verseimmel, feldobjam a vendégek hangulatát.

 

Mennyivel szükséges a lakodalom előtt szólni, mikor keressünk vőfélyt?

 

Általában 6-7-8-9 hónappal előtte kezdenek szólni. Már most is van pár foglalt időpontom augusztusra, pedig még csak november van. Nagyon gyakran előfordul, hogy nem időben szólnak, és utána csak kapkodnak, hogy nem kaptak vőfélyt, zenekart, videóst, stb. Időben kell elkezdeni a szervezést.

 

Van-e időtartama a vőfélykedésnek, mennyi időre szokták hívni?

 

Nincs időtartama. De hozzá kell tennem, nálunk csak egynapos lakodalmak szoktak lenni. Ez általában 12-14 órakor szokott kezdődni (évszaktól és távolságoktól függően). S a munkák körülbelül újasszony-tánc után ér véget. Ekkor hangulatunktól és fáradtságunktól függ meddig maradunk még. Általában 3, fél 4 körül indulunk haza, de volt már olyan is hogy az egyik nagyon jó ismerősünk lagzijából reggel 6 kor mentünk haza.

 

Honnan gyűjti össze a verseket, játékokat, mi a vőfélykedés “háttérmunkája”?

 

Sajnos nagyon kevés könyv van amiből lehet tanulni, és a régi- régi verseket már át kell fogalmazni, ha azt akarjuk hogy a mai hangzásnak megfeleljenek. Nagyon sok összegyűjtött versünk van ennek ellenére, van miből válogatni.

 

A verseket meg lehet-e a lakodalom előtt nézni vagy lehet-e választani közülük?

 

Ha valaki mindenképp ragaszkodik hozzá, hogy a verseket megnézze, akkor természetesen lehet, sőt kérésre akkor ott el is mondjuk neki. Általában azonban nem szokott ilyen lenni, mert akik megkeresnek, azok vagy voltak már velünk lakodalomban, vagy láttak videokazettán, vagy csak hallottak rólunk és megbíznak bennünk. A választásra is van lehetőségünk. De ez az egész egy megbeszélés keretében történik, és a kérésekből tudni szoktuk, mit szeretnének. Például több búcsúztatónk van, és mindig megkérdezzük, milyen búcsúztatót szeretnének, vagy szeretnének egyáltalán. A kérések alapján, és a megbeszélés alapján kialakul egy kép, hogy milyennek is szeretnék ők ezt az egészet.

 

Fordultak-e Önhöz már valamilyen különleges kéréssel?

 

Különleges kérés? Nagyon különlegessel szerintem még nem. Mindig vannak kívánságok, például az egyik menyasszony énekelt már a vőlegényének, vagy a menyasszony testvére és a barátnője egy ajándékot készített és azt kellett bekonferálnom. De ezek a váratlan, vagy esetleg előre megbeszélt dolgok hozzá tartoznak a vőfélyeskedéshez.

 

Milyen volt a legnagyobb, vagy a legkülönlegesebb lagzi, amelyen Ön volt a vőfély?

 

A legnagyobb Dombrádon egy 300-350 fős sátras lakodalom volt, de a legkülönlegesebb a barátnőm esküvője volt, ami Gödöllőn illetve Domonyvölgyben került megrendezésre. Tulajdonképpen ugyan azt kellett csinálnom, mint máskor, mégis valahogy ez nagyon közel áll a szívemhez. S különlegesnek mondható talán még az a lagzi, ahol a fiatalok Interneten keresztül kerestek fel, és kértek fel az lakodalmuk lebonyolítására.

Képek: pinterest.com