Esküvői
trendek

2024
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Menyasszonyrablás – Hova tünt az ara?

Oszd meg a cikket: Válassz

Mint minden társas rendezvény, az esküvők is akkor válnak igazán emlékezetessé, ha a megszokott és elvárt mozzanatokon kívül valami váratlan, izgalmas dolog is történik. De persze az emlék csak akkor ébreszt kellemes érzést, ha pozitív izgalmakban volt részünk. Ezt a szempontot figyelembe véve teheti tökéletessé a lakodalmat a menyasszonyrablás.

Egy esküvő megtervezése és kivitelezése nagyon aprólékos és komoly feladat még a professzionális esküvőszervezőknek is. Van viszont egy apróság, aminek talán kevesen tulajdonítanak kellő jelentőséget. Ez pedig nem más, mint a megfelelő pillanatban bevetett izgalomfokozás.

 

“Alapjáraton” egy lakodalom a násznép számára nem egy kifejezetten adrenalinszint-növelő esemény. Bár a szervezőknek és a ifjú pár családjának elég feszültséggel jár a rendezvény megfelelő mederben tartása és a zökkenőmentes lebonyolítása. A násznép jó esetben ebből mit sem érzékel, legfeljebb elégedetten nyugtázza, hogy a lagzi szórakoztató és sokféle élvezeti igényt kielégítő esemény. Mégis akad egy olyan réges-régi szokás, ami kifejezetten viccessé és izgalmassá teheti a lakodalmas mulatságok menetét: a menyaszonyrablás.

 

Menyasszonyrablás

 

Ez a kedves hagyomány egész egyszerűen annyit takar, hogy a menyasszonyi tánc hevében megpróbálják ellopni az arát a vőlegénytől. Az akciót komoly szervezés szokta megelőzni mindkét oldalról. Az “ara-rablók” pontos stratégiát dolgoznak ki a sikeres lebonyolítás érdekében, a vőlegény és csatlósai pedig szigorú szabályokkal próbálják levezényelni a menyasszonytáncot ezzel igyekezvén megvédeni az újdonsült férjjelöltet asszonykája elvesztésétől. Ha az “ara-őrök” jól végzik munkájukat, nincs hosszabb izgalmi helyzet, de ha egy pillanatra is leveszik a szemüket a védett személyről, akkor megkezdődik az igazi komédia. A menyasszonyt az “önjelölt banditák”-akik általában a menyasszony rokonai és barátai közül kerülnek ki- egy ismeretlen helyre viszik és kezdődhet az egyezkedés a “váltságdíjról”. Ez leginkább azért vicces, mert először a vőlegény nem szokta komolyan venni, de ahogy telik az idő és a mulatság folyik, egyre feszültebbé válik a légkör és egyre engedékenyebb a vesztesünk, csakhogy visszakaphassa frissen bekötött fejű “oldalbordáját”. Itt aztán már megoszlanak a vélemények, hogy mi a megfelelő ellenszolgáltatás. Csakhogy egy konkrét példát említsek, több helyen azzal találkoztam, hogy a vőlegénynek óvatlanságáért büntetésül pezsgőt kell innia az ara egész nap viselt cipőjéből.

 

Manapság már divatba jött az a variáció is, hogy a menyasszonyrablásnak sunyi módon elejét véve a vőlegényt rabolják el, persze szintén szervezett formában és olyan időpontban, amikor abszolúte senki sem számít rá. Ilyen “bűncselekményben” már én is részt vettem, mondanom sem kell, így – bennfentesként – még szórakoztatóbb és izgalmasabb volt, mint külső szemlélőként.

 

Summa summarum még a legjobban szervezett rendezvényeken is szükség van meglepő és ezáltal izgalomfokozó momentumokra, hogy igazán emlékezetessé tegyék az eseményt úgy a násznép, mint ahogy az ifjú pár számára. És erre a célra sokszínűen és remekül kivitelezhető ötletnek bizonyul immár évtizedek, vagy talán évszázadok óta a turbékoló gerlepár egyik felének váratlan, jól szervezett eltüntetése, s csak valamilyen humoros – de semmiképpen sem kegyetlen – váltságdíj fejében való “visszaszolgáltatása”.

Képek: pinterest.com