Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Most valóság lesz minden édes remény,Mely ott él a szívünk rejtekén,Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,S hogy szép lesz-e csak rajtunk áll."


Fagyajev

Leánykérés, avagy hogyan jelentsük be, hogy összeházasodunk?

Oszd meg a cikket: Válassz

Azt nem lehet, hogy a kezükbe nyomjuk a meghívót „Gyertek el!” felkiáltással. Fontos, hogy a szülők áldásukat adják a frigyre, de ehhez a párnak fel kell készülni. Mire kell figyelni?

Hajdanán a leánykérésnek megvoltak a maga szabályai, bizonyos udvariassági kereteket be kellett tartani. A vőlegénynek illendő volt – lehetőleg felöltőben – vasárnap délelőtt 11-ig a lányos háznál megjelenni. Ilyenkor a leendő örömanyának és menyasszonynak is illik virágot vinni. Ezután a férfiak a tisztaszobába vonultak, és megbeszélték az anyagiakat. Ha az üzlet megköttetett, bejöhetett a leány is. Manapság a szülők nem várják el az ilyen külsőségeket.

 

Könnyebb a helyzet, ha a szerelmespár kapcsolata több éve tart, esetleg a szüleik is ismerik egymást, és már valószínűleg számítanak is a nagy bejelentésre. Ha azonban a vőlegény most találkozik először a lány felmenőivel, akkor érdemes jó előre felkészülni, mert az első benyomáson múlhat a jövendő kapcsolatuk jellege.

 

Mindenképpen fontos a rendes öltözet, a vőlegény ne a szokásos farmer-póló összeállításban jelenjen meg, hanem minimum a fehér ing és nyakkendő, ezzel megtiszteli a szülőket. Illő egy csokor virág a leendő anyós számára (lehetőleg a kedvence), amivel persze a kedvesét is meglepheti.

 

A lányos házban is elő kell készíteni a terepet. A lány már előre figyelmeztesse a szüleit a vendég érkezésére, hogy ne érje őket váratlanul, ne melegítőben és otthonkában fogadják a leendő vejüket. Süssön süteményt, hogy legyen mivel megkínálni a vendéget (persze csak, ha tud), és gondoskodhat behűtött pezsgőről a frigy megünneplésére, esetleg alkoholról a sokk oldására.

 

Lánykérés

 

A fiú érdeklődjön a kedvesétől a szülei életmódjáról, szokásairól (mit szeretnek, mit nem, miben hisznek, miben nem), ezzel elkerülheti, hogy megsérti őket. Minden szülő a legjobbat akarja gyermeke számára, ezért meg kell győzni őket szándéka komolyságáról, és hogy megfelelő férje lesz szeretett kislányuknak. Ebben is a majdani ara tud segíteni szerelmének, ő tisztában van vele, hogy mik az elvárásaik a jövendőbelijével szemben. Persze az őszinteség fontos, ne kerteljünk! Ha nem olyan rózsás a helyzet, azt is nyíltan valljuk be, mert úgyis kiderül. Szerencsére nem a középkorban élünk, az őszinte szerelem és a pozitív emberi tulajdonságok fontosabbak, mint a származás és az anyagi helyzet.

 

Lényeg, hogy a jegyespárnak össze kell dolgozni, hogy jól sikerüljön a leánykérés, ezzel megalapozva kapcsolatukat a leendő anyóssal és apóssal.

Képek: pinterest.com