Esküvői
trendek

2024
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Kalap, fátyol vagy fejdísz – melyiket válasszam?

Oszd meg a cikket: Válassz

Ha már megvan a ruhád, hamar ráeszmélsz, hogy bizony nem is olyan egyszerű feladat megfelelő kiegészítőket találni hozzá.

Ilyen gond lehet annak eldöntése is, hogy mi kerüljön fejedre. Fátyol, kalap vagy csak egy jól kitalált frizura? – nehéz a döntés, hisz mindegyik megoldás, akár egymással igényesen ötvözve is remek ötlet lehet.

 

A fátyol tradicionális menyasszonyi kellék, és mint ilyen, koronként, tájegységenként és vallásonként eltérő, ma is számtalan formája jelenik meg az esküvőkön. Bár a „hivatalos” álláspont szerint csak az első házasságkötéskor, illetve csak terhesség előtt hordhat fátylat a menyasszony, azért az idők ezen a téren is változni látszanak.

 

Fátyol

 

Ha eldöntötted, hogy fátylat szeretnél, akkor a következőket kell mérlegelned:

  • Mi illik az arcformádhoz?
  • Mi illik a ruhádhoz?
  • Milyen típusú fátyolt érzek kényelmesnek?

 

Az arctípus, akárcsak egy frizura kiválasztásánál, a fátyol esetében is szerepet játszik. Hiszen, ha nem tartozol azok közé, az ovális (vagy ahhoz közeli) arcformájú hölgyek közé, akiknek minden jól áll, akkor bizony oda kell figyelni arra, hogy milyen fátyollal, mit hangsúlyozol ki arcodon.

 

Kerekebb arcú menyasszonyoknak például érdemes olyan fátylat és hozzá illő frizurát választani – kiengedett vagy az orcát keretező haj, és oldalt arcba hulló fátyol -, amely némiképp levesz az orca kerekségéből.

 

Egy szív alakú archoz a leginkább egy tarkóra fésült konty és egy arra tűzött fátyol illik a legjobban. Hisz ezzel az arc alsó részét optikailag erősíteni tudod, mert pont arra a részre esik a fátyol szélessége, ahol egyébként keskenyebb az arcod.

 

A szögletesebb típusú arcforma lágyítást igényel, amelyet úgy tudsz elérni, hogy néhány tincset belógatsz az arcba, illetve a fátylak közül is olyan fazont keresel, amely hosszabb és lágyabb esésű.

 

A hosszúkás arcformával rendelkező arák pedig értelemszerűen ne olyan hajat és fátylat képzeljenek el, amely még jobban hangsúlyozza arcuk nyúlánkságát, inkább olyat, amely kerekíti, illetve szélesíti azt. Ideális lehet ebben az esetben a szélesre rakott kontykorona, hozzá illő terebélyes pánttal vagy koszorúval, illetve olyan fátyol, amely ebből szépen hosszan aláhull az arcnak, és kicsit levesz a hosszából.

 

Amellett, hogy figyelembe veszed arcod formáját lényeges az is, hogy fátylad összhangban legyen a ruháddal. Nem vehetsz fel egy óriási, majd 3 és fél méter hosszú fátylat egy klasszikus A-fazonú, vagy uszály nélküli ruhához, mivel egy ilyen fátyol annyira ünnepélyes, hogy ahhoz a ruhának is igazodnia kell.

 

A fátyolok mérete és hossza persze eltérő, a legkisebbtől, vagyis kb. 35 cm-től a katedrális vagyis uszályos fáytolig válogathatsz és akkor még nem is említettük azokat a többrétegű fátylakat, amelyeknek a földön húzható része a ceremónia után akár le is csatolható. Ez kiváló arra az esetre, ha minden ágyad, hogy a bulin is végig fátyolban maradj.

 

A hossz mellett szintén a ruhád dönt arról, hogy milyen díszítésű lehet a fátyol. Ha a ruha egyébként is rengeteg berakással és díszítéssel bír, jobb, ha egy szimpla, varrás nélküli fátylat választasz hozzá. Két díszítés, még ha egyforma is, “kiolthatja egymást”.

 

Ha valamilyen díszítéssel bevont a fátyol széle, ügyelj, hogy ne ugyanott végződjön a fátyol, ahol a ruha, hanem valamivel lejjebb. Ellenkező esetben a két díszítés elnyomja egymást. A szélén szalaggal beszegett fátyol is problémás lehet, ha nem vagy túl magas, mert megtöri a látványt egy vízszintes vonalban, és így alacsonyabbnak tűnhetsz, mint amekkora vagy.

 

 

Kalap

 

A fátyol egyeseknek kissé tradicionálisnak tűnhet, nekik szerencsésebb választás egy tuti kalap, vagy ha még az is sok, akkor szépen díszített frizurában is rendkívül hatásosan lehet kimondani a boldogító igent.

 

A kalap szintén tartalmazhat kis hálót, amely azért megadja az esemény eleganciáját és ünnepélyességét, és tegyük hozzá, hogy bizonyos ruhákhoz szinte csak – egy nagy műgonddal kiválasztott – kalap mutat jól. Kiválasztásánál szintén figyelembe kell venni az arcformát, de mindenki megtalálhatja megfelelőt, persze csak, ha nem sajnálja az előkészületi időt.

 

Ha ruhád egyszerű szabású, nem túldíszített, akkor nyugodtan választhatsz széles karimájú darabot is, ellenkező esetben pedig a kis hálós, dobozszerű fejfedő-kalapok tűnnek inkább jó megoldásnak.

 

A kalap anyaga, kivitele és színe természetesen  harmonizáljon viselőjének alkatával, és a ruha által teremtett összképpel. Bármennyire is védene a káros napsugaraktól, ne válassz széles karimájú kalapot, ha 150-160 cm magas vagy, főként ne, ha ruhád rafinált és nagyon látványos fazonú.

 

 

Hajdísz

 

Másik lehetőség – az akár fátyollal is kombinálható – hajdíszek használata. Nagyon romantikus viselet, és királylányok előszeretettel választanak különféle koronákat, diadémokat, koszorúkat, fejpántokat, amelyek általában egy kontyra helyezhetők és többnyire hátul fátyolban végződnek. Ezek lehetnek különféle bizsu-ékszerek, vagy gyöngyökből, szaténvirágokból, csipkéből, különféle díszkövekből, esetleg vágott virágból, ágakból, levelekből, illetve az említett anyagok egyvelegéből készülnek. Természetesen meg van a lehetőséged arra is, hogy fátyol nélkül, csupán szép frizurában és ruhádhoz illő hajdíszben vonulj az oltár elé.

 

Frizura

 

Ha végérvényesen döntöttél valamilyen fejfedő mellett, már könnyebb lesz megtalálni az ideális hajviseletet is. Természetesen erősen ajánlott igénybe venni egy fodrász segítségét.

 

Általában sokféle kontyberakás közül választhatsz. Fejdísznél esetén viszonylag ritka a kiengedett haj, hisz az nehezebben kezelhető egy ilyen hosszú, és előreláthatóan nagyon fárasztó napon, mint az esküvő. Ha ki is bontanád a hajad, azért arról nem árt gondoskodni, hogy valahogyan rögzítve legyen, és ne hulljon minden másodpercben az arcodba, mert az elég zavaró, ha folyamatosan a hajad igazgatod a ceremónia alatt.

 

Forrás: Nászéjszaka.hu

Képek: pinterest.com