Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Férfias elegancia – a vőlegényi ruha

Oszd meg a cikket: Válassz

Bármennyire is tagadják, a férfiakat is érdekli a saját külsejük, főleg ha az esküvőjükről van szó. Lehet, hogy nem kezdenek el hónapokkal a frigy előtt készülődni, mint a párjuk, de nekik is fontos a megjelenés. Fess frizura, ápolt, borotvált arcbőr, manikűrözött kéz és persze a legfontosabb, az öltözék. Cikkünkben bemutatjuk a különleges alkalmakkor – mint a házasságkötés – kötelező, illetve illendő férfi viseleteket.

Az urak estélyi és alkalmi öltözéke egyazon anyagból készült kabátot, nadrágot és mellényt jelent. Az ünnepélyes megjelenés sötét tónusú öltöny, a használható kiegészítők visszafogottak, és a nyakkendő viselése minden esetben kötelező.
A legegyszerűbb alkalmi megjelenést half officielnek, azaz félhivatalos öltözetnek nevezik; acélszürke, mélyszürke vagy mélykék színű, általában sima felületű alapanyagokból készül. Kizárólag kék vagy fehér inggel, egyszínű vagy visszafogott mintás (bordó, kék, szürke) nyakkendővel, sötét zoknival és konyakszínű vagy fekete félcipővel viselhető. A félhivatalos öltözet alkalmas délelőtti és kora délutáni megjelenésre, kötetlenebb fogadásokra, és persze esküvőre, de a délelőtti szertartáson nemcsak a vőlegénynek, hanem a meghívott férfiaknak is ez az illő öltözet.

 

Az officiel, azaz hivatalos megjelenés már kötöttebb, csak mélyszürke és fekete öltöny a megengedett, kizárólag hófehér, duplamandzsettás inggel, sötét vagy ezüstszürke nyakkendővel, fehér vagy szürke díszzsebkendővel. Ehhez az összeállításhoz csak sötét zokni és fekete bőrcipő viselhető. Hivatalos ebédeken, délutáni esküvőkön, vacsorákon ezt célszerű felvenni.

 

A férfi alkalmi öltözet legismertebb és legkedveltebb formája a szmoking, melynek hivatalos rövidítése “black tie” (fekete csokor). Az esküvői öltöny a klasszikus szmoking kevésbé hivatalos, modern alternatívája. Tökéletes viselet esküvőre, operába, komolyzenei koncertre, partikra és lezserebb társasági eseményekre.  Tradicionális színe a fekete, de az anyaga, hossza, szabása a korral változik. A mostani divat hosszított és a menyasszonyi ruhával színben harmonizáló öltözéket követel. Az szmoking ünnepi kiegészítői a mellény, a széles spanyol öv, a nyakkendő, a kesztyű és a díszzsebkendő. Különleges a zakó zsebébe tűzött virág, aminek persze passzolnia kell a menyasszony csokrához.

 

 

A frakk esti viselet, hivatalos rövidítése “white tie”, a fecskefarkos kabáthoz értelemszerűen fehér csokornyakkendő, mélyen kivágott fehér mellény, fekete lakkcipő illik, és persze az elmaradhatatlan fekete cilinder.

 

A zsakett egy modern, fiatalos viselet. Hosszított fazonú kabát, szürke vagy bézs mellény, színben hozzá illő kesztyű, ezüstszürke plasztron gyöngytűvel. A plasztron egy széles selyemkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetnek. Mindezt megkoronázza egy fekete vagy ezüstszürke  cilinder.

 

 

Esküvői öltözékként számításba jöhet még a bocskai (Bocskai-ruha) is, mert manapság elterjedt a ?magyaros? esküvő. A vőlegény ruháját magyar népi motívumok és paszomány díszíti. A bocskait eredetileg hétköznapi viseletre szánták, de a szmokinggal egyenrangú társasági öltözetté vált, díszmagyarként használják.

 

 

A vőlegény a templomi szertartáson általában szmokingot visel, az anyakönyvvezetőnél a szmoking és az előbb felsorolt öltönyök bármelyike ízléses.

Képek: pinterest.com