Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Eladó a Menyasszony, induljon a Menyasszonytánc

Oszd meg a cikket: Válassz

“Itt áll előttünk az ékes menyasszony, hogy fehér ruhájában egy utolsót mulasson. Táncoljon hát vele mindenki egy kurtát, csak le ne tapossák a cipője sarkát, mert azt a suszterok drága pénzért varrták. Mindenki bankóval, forinttal tömje meg markát! ? Ez, vagy ehhez hasonló vőfély köszöntés minden lakodalmon elő kell hogy forduljon. Cikkünkben a Menyasszonytáncot jártuk körül.

És hogy mi is a Menyasszonytánc? A magyar alkalmi, vagy szertartásos táncok közül a leggazdagabb kört bemutató táncokat a lakodalmi táncok adják. Ezek közül a legismertebb tánc maga a menyasszonytánc. Sajnos, az egyéb lakodalmi táncokat, mint például a paptánc, párnatánc, vagy a menyasszonyfektető tánc ma már kevésbé ismerjük, de a menyasszonytánc azért a modern 21. századi esküvők elengedhetetlen kelléke maradt.

 

Ez a tánc a lakodalom éjszakáján megrendezett tánc, amelyen a menyasszony utoljára táncol lányként. A régebbi, több napos lakodalmakban az ünnepi lakoma előtt rendezték délelőtt vagy délután, jóval a fektetés és kontyolás szertartása előtt. Az utóbbiak elmaradásával és a lakodalom időtartamának megrövidülésével a menyasszonytánc időpontja rendszerint éjfélre, vacsora utánra esik. Kezdetét verssel vagy táncra szólító szavakkal jelenti be a vőfély, esetleg a násznagy, s a táncot is legtöbbször ő kezdi a menyasszonnyal.

 

Számos helyen a lakodalmi tisztségek hierarchiáját követve sortánc-szerűen adja át a menyasszonyt a jelesebb vendégeknek, esetleg a lakodalmi rangsor és rokonsági fok figyelembevételével név szerint kiáltja ki a következő táncost. Gyakoribb azonban, hogy néhány forduló után Eladó a menyasszony! kiáltással megnyitja az általános részvételt. Tánc előtt a jelentkezők a násznagyok asztalán álló tányérba, kosárba dobják a tánc “váltságdíját” jelentő pénzösszeget, ill. az asztalra helyezik ajándékaikat.

 

Menyasszonytánc

 

Jelentős mozzanata a menyasszonytáncnak, hogy a menyasszony a vőlegény hozzátartozóival táncol, akik ezzel mintegy kifejezik, hogy a családba befogadták. A lakodalmi illendőséghez szorosan hozzátartozik, hogy a menyasszonytáncban mindenkinek részt kell vennie. A sort a vőlegény zárja, aki vagy a legnagyobb összeget teszi le, vagy ellenkezőleg: szimbolikus megváltást, krajcárt, cipót, almát stb. ad csupán.

 

Több helyen ismert a vőlegénytánc is: a menyasszonnyal egyidejűleg a násznép a vőlegényt is megtáncoltatja.
A menyasszonytáncnak a mai lakodalomban növekvő jelentősége van, minthogy ennek keretében a lakodalom költségeinek jelentős része visszatérül. A menyasszonytánc jelenlegi gyakorlatában a gazdasági funkció a leginkább mérvadó: a tánccal összegyűjtött pénz az ifjú pár életének megalapozását szolgálja. Az egyéb lakodalmi szokáselemek (kikérés, búcsúztatás stb.) fokozatos elmaradása miatt azonban a tánc a jelenlegi lakodalmi rítus csúcspontja lett, s így számos más búcsúztató, avató, befogadó szertartásfunkciót is teljesít.

 

A menyasszonytánc művészetet is időről időre megérinti. Több vers és képzőművészeti alkotás örökíti meg a menyasszonytáncot illetve a lakodalmat. Legutóbb 2004. november 2-án és 3-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában a magyar kortárs színház egyik legkísérletezőbb alkotójának, Hudi Lászlónak és a kortárs tánc egyik legtehetségesebb táncosnőjének, Ladjánszki Mártának közös produkciója Menyasszony címmel került bemutatásra.

 

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Képek: pinterest.com