Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, Egyetlen titka: adni mindig csak adni.Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,És sok-sok önzetlen tiszta szeretetet."


Goethe

Az ültetési rend

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvő megszervezésénél talán jelentéktelen problémának tűnhet, mégis érdemes az ültetéssel is foglalkoznia a párnak. Nem biztos, hogy a jó megoldás az, ha mindenkit szélnek eresztünk, és mint a reggeli buszjáratokon szokásos “aki ügyes az leülhet” módszert alkalmazzuk. De szükséges-e az ültetési rend? Cikkünkben e probléma kérdéseire keresünk választ.

Kisebb esküvőn nem feltétlenül szükséges, de jelentősebb vendégseregnél érdemes erre támaszkodni. A legcélszerűbb és legjobb módszer az asztali kártyák készítése, amiken szerepel a meghívott neve, és a megfelelő terítékre (vagy mellé) téve jelzik, hogy hol a helye. A névkártyához mellékelhetünk egy előre elkészített menükártyát is, így a vendégek “tartogathatják a hasukat” a kedvenc ételükre vagy a több fogásos lakoma végére.

 

Nyugati módi, hogy a násznépet sok kisebb asztalhoz ültetik, ilyenkor a bejáratnál vagy az előtérben egy táblán jelzik az asztalok elrendezését és az adott asztalnál ülők nevét. Magyarországon az esküvőn inkább a hosszú egyenes és az U vagy T alakban elhelyezett asztalokat használják.

 

 

Az ülésrend összeállításánál van néhány alapszabály, ami meghatározó: az asztalfőre csakis a jegyespár ülhet, mégpedig a menyasszony mindig a vőlegény jobb oldalára, ezt a helyet feltétlenül jelezze külön dekoráció. A mellettük lévő székek a szülőket illetik meg, az ara mellé az apósa, a vőlegény mellé az anyósa ?kerül?. Amennyiben a papot / lelkészt is meghívjuk az esküvőre, akkor mindenképpen a fiatal párhoz közeli tisztelethely jár neki, például a menyasszony édesanyja mellett.

 

Csak ezután tervezhetjük a nagyszülők, testvérek, más rokonok és barátok ülésrendjét. A vendégek elhelyezését ne bízzuk a véletlenre, mert a vendégsereg nagyon sokrétű, nem egy korosztály, egyesek nem is ismerik egymást. Érdemes a szülőkkel áttanulmányozni a vendéglistát, mert ők bizonyára jobban ismerik a rokonokat, a pár pedig az ismerősöket. Közösen könnyebb eldönteni, hogy kit ki mellé ültessenek. Általában az a szabály, hogy az idősebb vendégek előrébb ülnek, a fiatalabbak és a gyerekek helye pedig az asztal végén van, de ehhez nem feltétlenül kell ragaszkodni. Gondoskodjunk a gyerekek szórakoztatásáról is, esetleg egy jó barátnő, aki ismeri a gyerekeket, az üljön közéjük, és törődjön velük.

 

Ezen kívül ügyelni kell, hogy férfiak és nők felváltva üljenek, hogy akár új ismeretségek is kialakulhassanak. És végül nem árt felkészülni egy-két ?hívatlan vendégre?, hisz előfordulhat, hogy valaki váratlanul elhoz egy barátot/barátnőt. Tartsunk néhány helyet szabadon az asztal végében erre az esetre.

Képek: pinterest.com