Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Most valóság lesz minden édes remény,Mely ott él a szívünk rejtekén,Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,S hogy szép lesz-e csak rajtunk áll."


Fagyajev

Aki a virágot szereti? Milyen legyen a virág az esküvőn?

Oszd meg a cikket: Válassz

Tavasszal ismét elkezdődik a virágszezon, szebbnél szebb csokrokat, virágokat láthatunk. A menyasszony szépségének is egyik meghatározója lehet a menyasszonyi csokor, melyet, ha eldob a menyasszony, az “megmondja” ki is házasodik legközelebb. Az esküvői virágokról kérdeztük Arany Lászlóné virágkötőt.

Milyen virágokat választanak leggyakrabban a menyasszonyi csokorhoz?

 

A legközkedveltebb virág a rózsa, mostanában is. Ma azonban már nem csupán a hagyományos vörös rózsa, hanem a világos színűek is népszerűek. Ezenkívül van, aki színes kálát, vagy vegyes virágcsokrot rendel.

 

A menyasszonyok legtöbbször fehér ruhát viselnek. Milyen színek illenek leginkább ehhez?

 

Fehér ruhához minden szín megy, mert tulajdonképpen maga a virág egy zöld keretben van, ami a ruhától teljesen elválasztja. Így egy fehér virág is érvényesül. Nem vitás, hogy egy piros, egy ciklámen szín, egy rózsaszín azért csak kellemesebb hatást kelt, mint egy tiszta fehér csokor, bár annak is megvan – ha különböző zöldekkel díszíti fel az ember – a maga szépsége, eleganciája.

 

Nagyon szép különböző nagyságú és formájú csokor közül lehet választani a nagy napra. Melyek a legnépszerűbbek?

 

Nagyon változó. Legutóbb például egy hosszúkás, csepp alakú csokrot rendeltek rózsából, de most készül például egy körcsokor. Ez a két forma a legjellemzőbb. Nem annyira elterjedt de előfordul, hogy labdaformájú csokrot is kérnek, amihez általában nyílt rózsát használunk fel.

 

 

Előfordulhat-e az, hogy a különböző színes részek befogják a ruhát?

 

A menyasszonyi csokrot nem szoktuk színes papírba tenni, ennek saját megfelelő burkolata van. De egyébként már vannak olyan színes papírok, amelyek vízhatlanok és igen kellemes hatást keltenek. Ezeknél nincsen olyan veszély, hogy a ruházatot beszíneznék.

 

Kezd szokássá válni, hogy a menyasszony a szertartás után eldobja a csokrát a még hajadon lányoknak. Erre a célra egy külön csokrot szoktak készíttetni. Ez mennyiben tér el az eredeti csokortól?

 

Hasonló formájút szoktak köttetni, ami a díszítésében tér el. A menyasszonyi csokrot tüllel körbedíszítem, ennek megvan az eleganciája. Az eldobott csokrot nem tüllel, hanem egy egyszerűbb fehér papírral szoktam díszíteni. Tehát formára szinte ugyanolyan, legfeljebb kevesebb szálszámú. Biedermeier csokornak (egyfajta körcsokor) szokták megköttetni, ami úgy fest, mint egy menyasszonyi csokor, de mégsem teljesen az.

 

A koszorúslányoknak is szoktak csokrot köttetni?

 

Igen, de számukra már színes papírba szoktam tenni. Annak nem szükséges olyan elegáns díszítést adni, mint a menyasszonyi csokornak. Azok többnyire egyszerűbbek, szolidabbak.

 

A vőlegény zakójára tűzött virág megegyezik a menyasszonyi csokor virágaival?

 

Igen. Ha vegyes menyasszonyi csokorról van szó, akkor én mindig azt javaslom, hogy a virágok közül a legkisebbet válasszák erre a célra, hogy ne legyen olyan túlzottan nagy díszítése a zakónak, mert az nem mutat jól. Egy kis frézia, egy pici rózsa ? ilyenekkel lehet a zakót díszíteni.

 

Mennyi idővel az esküvő előtt szokták megrendelni a csokrot?

 

Most például két hónappal az esküvőjük előtt szólt egy pár, de közöltem velük, elég, ha maximum 2 héttel előtte adják le a rendelést. Akkor már jobban meg tudom mondani az árakat is. Egy ?nőnapi virágártól? különbözik egy május végi vagy júniusi virágár, ilyenkor még csak irányárat tudok mondani.

 

Debrecenben átlagosan mennyibe kerül egy menyasszonyi csokor?

 

Gyakorlatilag a virág fajtájától, szálszámától, illetve a díszítés minőségétől függ a csokor ára. Az elegánsabb, díszesebb levelek, szalagok használata növeli a csokor árát. Az alapdíszítés 2500-3000 Ft-tól kezdődik.

 

Ha nyárra szeretne valaki egy irányárat, akkor mit mondana, milyen ár várható, mondjuk rózsára?

 

Mivel nőnap után vagyunk, a nyári rózsa árat nehéz megmondani. Most egy igazán szép rózsa ára 450 Ft körül mozog. Mivel a menyasszonyi csokorba nem kell hosszú szárú, így 250-300 Ft-ért tudom vállalni. Nyáron sokkal kedvezőbbek az import és a hazai árak is, a kisebb rózsa akár 100-150 Ft is lehet.

 

Hány szálból szoktak csokrot köttetni?

 

Nemrég kötöttem hét szálból egy csepp formájú csokrot, most tíz szálból csináltam ezt a formát meg. De teljesen a megrendelőtől függ, hogy mekkora legyen.

 

Milyen virágokból lehet válogatni a különböző évszakokban?

 

Az év minden szakában megtalálható szinte minden virág. Ha valamelyik virágnak nincs szezonja – itthon épp nem termelik – akkor import beszerzésből bővítik a hazai választékot.
Fő sláger a rózsa, kedvelem a fréziát, mindkettőből szívesen dolgozom, de liliom, írisz, kála, gerbera, tulipán is szerepel a csokraimban. Az import virágoknak is van saját hazájukban termelési szezonja, pl. az orchidea, a flamingó tavasszal sokkal kedvezőbb áron kapható és sokkal nagyobb a választék belőlük mint nyáron és ősszel.

 

Mennyire tartósak a virágok, illetve maga a csokor?

 

Úgy alakítjuk, hogy tartósak legyenek. A rózsát meg szoktam drótozni, hogy ne kókadjon le, de természetesen ez nem látszik. Egy úgynevezett mikrofonba szúrom a virágokat, amiben vizes oázis szivacs van, tehát gyakorlatilag vízben állnak, és így sokáig eltartanak.

Képek: pinterest.com