Esküvői
trendek

2025
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Az ültetési rend

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvő megszervezésénél talán jelentéktelen problémának tűnhet, mégis érdemes az ültetéssel is foglalkoznia a párnak. Nem biztos, hogy a jó megoldás az, ha mindenkit szélnek eresztünk, és mint a reggeli buszjáratokon szokásos “aki ügyes az leülhet” módszert alkalmazzuk. De szükséges-e az ültetési rend? Cikkünkben e probléma kérdéseire keresünk választ.

Kisebb esküvőn nem feltétlenül szükséges, de jelentősebb vendégseregnél érdemes erre támaszkodni. A legcélszerűbb és legjobb módszer az asztali kártyák készítése, amiken szerepel a meghívott neve, és a megfelelő terítékre (vagy mellé) téve jelzik, hogy hol a helye. A névkártyához mellékelhetünk egy előre elkészített menükártyát is, így a vendégek “tartogathatják a hasukat” a kedvenc ételükre vagy a több fogásos lakoma végére.

 

Nyugati módi, hogy a násznépet sok kisebb asztalhoz ültetik, ilyenkor a bejáratnál vagy az előtérben egy táblán jelzik az asztalok elrendezését és az adott asztalnál ülők nevét. Magyarországon az esküvőn inkább a hosszú egyenes és az U vagy T alakban elhelyezett asztalokat használják.

 

 

Az ülésrend összeállításánál van néhány alapszabály, ami meghatározó: az asztalfőre csakis a jegyespár ülhet, mégpedig a menyasszony mindig a vőlegény jobb oldalára, ezt a helyet feltétlenül jelezze külön dekoráció. A mellettük lévő székek a szülőket illetik meg, az ara mellé az apósa, a vőlegény mellé az anyósa ?kerül?. Amennyiben a papot / lelkészt is meghívjuk az esküvőre, akkor mindenképpen a fiatal párhoz közeli tisztelethely jár neki, például a menyasszony édesanyja mellett.

 

Csak ezután tervezhetjük a nagyszülők, testvérek, más rokonok és barátok ülésrendjét. A vendégek elhelyezését ne bízzuk a véletlenre, mert a vendégsereg nagyon sokrétű, nem egy korosztály, egyesek nem is ismerik egymást. Érdemes a szülőkkel áttanulmányozni a vendéglistát, mert ők bizonyára jobban ismerik a rokonokat, a pár pedig az ismerősöket. Közösen könnyebb eldönteni, hogy kit ki mellé ültessenek. Általában az a szabály, hogy az idősebb vendégek előrébb ülnek, a fiatalabbak és a gyerekek helye pedig az asztal végén van, de ehhez nem feltétlenül kell ragaszkodni. Gondoskodjunk a gyerekek szórakoztatásáról is, esetleg egy jó barátnő, aki ismeri a gyerekeket, az üljön közéjük, és törődjön velük.

 

Ezen kívül ügyelni kell, hogy férfiak és nők felváltva üljenek, hogy akár új ismeretségek is kialakulhassanak. És végül nem árt felkészülni egy-két ?hívatlan vendégre?, hisz előfordulhat, hogy valaki váratlanul elhoz egy barátot/barátnőt. Tartsunk néhány helyet szabadon az asztal végében erre az esetre.

Képek: pinterest.com