Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amikor megszólal az orgona zenéje,Elhangzik mindkettőnk ajkáról az igen.Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,Szeretni akarlak és megtartani mindörökre.Kezem feléd nyújtom, szívem neked adomMelyet vissza soha nem kérekSzeress egy életben át, úgy mint én TégedÉs akkor is ha már nem élek."


Ady

Új, régi, kölcsön és kék – Esküvői babonák

Oszd meg a cikket: Válassz

Sokan úgy érzik ahhoz, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen, nem elég a több hónapos előkészület. Ezért inkább hallgatnak a régi, főleg népi eredetű hagyományokra és babonákra, ezzel egy kis “égi” segítséget is kérve erre az alkalomra.

Mindenki ismer legalább 1-2 babonát – kéményseprőt látni szerencse; a négylevelű lóhere is szerencsét hoz, péntek 13-a szerencsétlenség stb. Van amelyikben hiszünk, de vannak olyanok is melyeket fenntartássál kezelünk, mégis “szükség esetén” alkalmazzuk őket. Ebbe a kategóriába tartoznak az esküvői babonák is, melyek mára a nagy nap szerves részeivé váltak. Nem úgy kezeljük ezeket már, mint babonákat, hanem egyiket-másikat ugyanolyan természetesnek tartjuk, mint az “Igen” kimondását.

 

Az első ilyen babona, amit már minden menyasszony, sőt minden kislány jól ismer, hogy az esküvő előtt a vőlegény nem láthatja a menyasszonyi ruhát, mert ez balszerencsét hoz.

 

A ruha után a kiegészítők babonáin van a sor. Legyen a menyasszonyon valami új – ami általában a ruha, vagy a fehérnemű – ami a sikeres életet jelképezi. Legyen valami régi – antik családi ékszer, vagy a nagymama fátyla – ez a menyasszony lányságát szimbolizálja. Valami kék, ami a tisztaságra utal – harisnyakötő, vagy kék virág a hajban. És végül valami kölcsön, ami arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, aki segít bármiben.

 

 

A kiegészítőkön túl, fontos szerepe van a menyasszonyi csokornak, mely a boldogságot jelképezi. Mivel a szertartás után a boldogság megérkezett, a párnak már nincs szüksége tovább a csokorra. Ilyenkor a vendégsereg hajadon nőtagjain a sor, aki elkapja az csokrot, az megy férjhez legközelebb. De a nőtlen férfiak sem maradhatnak ki a sorból, az ő sorsukat a vőlegény által eldobott harisnyakötő dönti el.

 

 

Jó ötlet, ha a menyasszony külön dobócsokrot készítettet, így meg tudja őrizni az eredetit. Ha az ifjú pár valamelyik szülője már nem él, az a szokás, hogy az esküvő másnapján a pár kiviszi a csokrot a sírjukra.

 

A templomba vezető úton a házasulandók elé rózsaszirmot szórnak, míg a házasságkötő teremből kifelé rizs- vagy gabonaeső fogadja az újdonsült házaspárt, mindkét esetben a termékenységet akarják segíteni ezekkel a babonákkal.

 

A templomból kifelé vezető úton a vendégek többféleképpen is megpróbálhatják megakadályozni a fiatalok útját:

  • a sorfalból páran megpróbálják megakadályozni az útjukat;
  • a templom elé egy farönköt tesznek, ezt együtt kell elfűrészelniük;
  • a rokon gyerekek szalagokat feszítenek ki a fák között, csak akkor engedik tovább őket, ha cukrot, vagy aprópénzt kapnak.

 

Ha sikerül ezeken átjutniuk, akkor az élet akadályait is könnyen fogják átvészelni. Ha az új házasoknak sikerült elérnie a lagziba, akkor szokás, hogy a feleség ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy biztosan legyen a gyermekeik között fiú, aki majd tovább viszi a család nevét.

 

Régen nagyon komolyan vették, hogy ha a lagzi alatt valakinek sikerül a menyasszonyt elrabolnia, akkor az új férj nem érdemelte meg feleségét. Ha a feleségére nem tudott vigyázni, legalább a csokorra próbáljon meg vigyázni, ha ez sem sikerül, akkor az elrablás alatt felmerülő költségeket neki kell állnia.

 

Nemcsak a menyasszonyt, de a cipőjét is el szokták lopni, majd kezdődik az árverés, melynek végén a vőlegénynek kell licitálnia, hogy visszaszerezze arája cipőjét és az így összegyűlt pénzt. A fiatalok pénzzel segítésének másik módja a menyasszonytánc, ilyenkor “Eladó a menyasszony!”, a vendégek egy kosárba, vagy fazékba pénzt dobálnak, és utána táncolhatnak a menyasszonnyal.

 

Hogy a szegénységet és a rossz szellemeket elűzzék, minél nagyobb zajt kell csapni. Ezt Amerikában a kocsi mögé kötött konzervdobozokkal, míg Európában a tányértöréssel érik el.

 

Ha minden babonát nem is szoktak betartani, de párat érdemes, hiszen ha nem is hiszünk a hatásukban, színesíthetjük velük a nagy napot.

Képek: pinterest.com