Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Szerettem ernyős szemedet, etető puha kezedet,mellém simuló testedet,csókolnám minden részedet. Ha minket földbe letesznek,ott is majd téged szeretlek,őszi záporral mosdatlak,vadszőlő-lombbal csókollak."


Weöres Sándor

Török esküvői hagyományok

Oszd meg a cikket: Válassz

Milyen lehet egy keleti nép gondolkodása az esküvőről, vagy egyáltalán hogyan mulatnak egy lakodalmon? Leginkább akkor tudhatunk meg ilyen titkokat, ha személyesen mesélnek nekünk élményeikről, esküvőjükről. Cikkünkben egy török fiatalember – Volkan Ümit Takis- és egy török menyasszony – Sehra Kadirlek- volt segítségünkre abban, hogy megismerhessük országuk esküvői hagyományait.

Más népek kultúrájába betekinteni mindig nagyon érdekes, főleg ha egy esküvőn keresztül tehetjük ezt. Köztudott, hogy Törökország egy teljesen más világ, tőlünk különböző vallású és kultúrájú emberek otthona.

 

Az első lényeges különbség a török és magyar esküvői szokások között, hogy a családok nem felezik meg a költségeket, hanem a vőlegény és annak családja fizet mindent. Beleértve a helyszín bérleti díját, az ellátást, a virágokat, a ruhákat, sőt a menyasszony és az összes hölgy frizuráját is. A menyasszonyra csupán annyi hárul, hogy ágyneműt és törülközőt vigyen a hálószobába, azt neki kell előkészítenie. Ezért talán a török apák jobban örülnek a lánygyermek születésének is.
Az egyházi szertartás nem a templomokban, a mecsetben történik, hanem a lakásban. Ennek oka, hogy a férfiak és nők külön lehetnek csak a templomokban. Az imám (lelki vezető) hasonlóan az európai vagy magyar szokásokhoz, a szent könyvből, a Koránból idéz, majd a pártól kinyilatkoztatást várnak a házassági szándékról.

 

A török lakodalom általában hosszabb, mint a magyar, mint a mesékben három napig tart. Mindhárom nap megy a vigasság, evés-ivás, persze csak alkoholmentesen – a vallás miatt -, esténként pedig tánc. A menyasszonynak itt nemcsak egy éjszaka kell talpon lennie.

 

 

A török kultúrában nagyon fontos még manapság is a szüzesség kérdése. A hagyománytisztelő férfiak mindenképp szűzlányt vesznek el, és a menyasszony egészen a nászéjszakáig érintetlen marad.

 

Másik érdekes hagyomány, hogy a nászéjszakán a vőlegény barátai biztos távolságban maradnak, ha valamilyen probléma adódna. Persze itt nem a nászéjszakával kapcsolatban kell értenünk a problémát. Régebben, mikor a szülők döntése volt, hogy kivel házasodhattak össze a fiatalok, sok esetben küzdelembe, vérbe torkollt a nászéjszaka. A menyasszony szerelme ugyanis próbálta megmenteni kedvesét és gyakran mindkét ifjú ott lelte halálát. Ma már persze ez nem fordul elő, de ezt a hagyomány követve a barátok a mindig a közelben tartózkodnak. őket ilyenkor süteménnyel illik kínálni, amit bahlavának hívnak.

 

További érdekes hagyományok megismeréséért érdemes ellátogatni egy török lakodalomra, ha van rá lehetőségünk.

Képek: pinterest.com