Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amikor megszólal az orgona zenéje,Elhangzik mindkettőnk ajkáról az igen.Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,Szeretni akarlak és megtartani mindörökre.Kezem feléd nyújtom, szívem neked adomMelyet vissza soha nem kérekSzeress egy életben át, úgy mint én TégedÉs akkor is ha már nem élek."


Ady

Párkapcsolati kommunikáció – Közlési technikák

Oszd meg a cikket: Válassz

Minden egyes párkapcsolat egyik legfontosabb eleme az egymás közti kommunikáció. A helyes társalgáson maga a kapcsolat múlik. Ha két ember őszintén meg tudja beszélni a problémáit, a jó és rossz dolgokat egyaránt, akkor a boldogság egyik alappillére szilárdan fog állni. Hiszen a problémák túlnyomó többsége nem a beszédből, hanem a hallgatásból származik.

Párkapcsolati kommunikáció – A közlés

 

A kölcsönös megértés eszközeit, a közléseket és a válaszokat többféle szempontból lehet típusokba sorolni. Megkülönböztetünk egyenrangú és egyenlőtlen kommunikációt. A párok esetében a feleket egyenrangúnak kell tekinteni, ugyanis a mai társadalmunkban a nemek egyenrangúsága elfogadott eszmény. Az egyenrangú kapcsolatban mindig előfordulhatnak konfliktusok, de ezekben a „vitákban” nem az a kérdés, hogy ki győz, hanem, hogy mi a legjobb megoldás mindkét fél számára.

 

A felmerülő problémákat nem tekintélyi alapon, hanem közös megegyezéssel döntik el a felek. Nagyon fontos tehát, hogy minden kapcsolatban, házasságban kialakítsuk az egyenrangú partnerség elvét. Az egyenrangú partnerség kialakításában sokat segíthet, ha mind a férfi, mind pedig a nő tisztában van a közlési technikákkal. A beszéd annál meggyőzőbb, minél érzelemgazdagabb, szenvedélyesebb. A szavakkal történő kommunikáció akkor lehet eredményes, és akkor vezet kölcsönös megértésre, ha mindvégig szem előtt tartunk néhány alapelvet.

 

Az összefüggések figyelembevétele

 

Ez azt jelenti, hogy ismernünk kell a helyzetet, amelyben a szavak elhangzottak, és mindazokat az előzményeket, amelyek a szóban forgó közléshez vezettek. Továbbá tudnunk kell azt is, hogy a közlő milyen értelmet tulajdonít szavainak. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy értjük, amit partnerünk mondani akar, akkor bátran rá kell kérdeznünk. Ily módon elkerülhető, hogy a tréfásnak szánt megjegyzést komolyan vesszük, és a félreértés miatt megsértődjünk.

 

Párkapcsolati kommunikáció

 

A helyes időzítés

 

Mindenki számára egyértelmű, hogy a megfelelő időben történő közlés eredményesebb, mint a rosszkor történő. Ki kell választani a legalkalmasabbnak tűnő időpontot. Az ügyes időzítés e formája jellemző a zárt házasságra

A közlés világossága

 

A legtöbb félreértés a nem egészen világos közlésmód következménye. Bárkivel előfordulhat, hogy mást mond, mint amit gondol, vagy éppen a lényeget hagyja ki. A homályos közlésmód, a legtöbb esetben kritikát rejteget, ennek következmény ez lehet, hogy ha ezt a másik fél megérti, sértődötten, vagy agresszíven reagál. Ezért a mondani valónkat mindig alaposan át kell gondolni, és azt kellő tapintattal és időzítéssel, de nyíltan közölni. Ha viszont az indulat elragad minket, akkor tisztázás helyett még jobban összekuszáljuk a dolgokat. A kérdés itt az, hogy engedjük szabadjára az indulatainkat vagy fojtsuk el? Egyik sem igazán jó megoldás. A legjobb megoldás, az ha kritizálás nélkül elmondjuk, hogy mit érzünk. Ahhoz, hogy házastársunk megértsen minket, nyíltan és világosan fel kell tárnunk önmagunkat.

 

A másik figyelmes meghallgatása

 

A társunkra figyelés kifelé irányuló lelki nyitottságot feltételez. Ha mind a két fél egyszerre mondja a magáét, és oda sem figyel a másikra, elég egyértelmű, hogy az ilyen beszélgetés aligha eredményezhet kölcsönös megértést. Ha túlságosan el vagyunk foglalva a magunk problémájával, akkor sem az a megoldás, hogy csak látszólagosan vagy felületesen figyelünk a párunkra. Az őszinteség elvének megfelelően ilyenkor jobb közölni, hogy pillanatnyilag képtelenek vagyunk odafigyelni. Igazi beszélgetés csak akkor jöhet létre, ha a felek egészen egymásra vannak beállítva, nem pedig csak fél szívvel és fél füllel figyelnek. A közömbösség, a figyelmetlenség sértő és rombolja a kapcsolatot.

 

A „visszacsatolás”

 

Egy kapcsolatot vagy egy beszélgetést csak akkor tudunk szabályozni, irányítani, ha visszajelzéseket kapunk arról, hogy szavaink vagy tetteink kiváltották-e a várt hatást vagy nem. Ez a visszajelzés sokszor csak egy fejbólintás. Egymás megértéséhez a visszajelzések elengedhetetlenek. Ha a házastársunk nem reagál semmit arra, amit mondunk, abból csak annyit tudunk, hogy valami baj van. De hogy mi a baj azt csak szóbeli vagy szavakon túli közlésekből tudhatjuk meg. A visszacsatolások a szexuális összehangolódás szempontjából is különösen fontosak. Az önismeret fejlesztésében sem nélkülözhetők.

 

Az előzőekben felsorolt alapelvek mindegyike egyformán fontos az őszinte és nyílt eszmecserékhez. Az alapelvek helyes használatával elkerülhetőek a viták és konfliktusok. Ha mégis vitába keverednénk partnerünkkel, az alapelvek segítségünkre lehetnek abban, hogy a vita ne fajuljon veszekedéssé.

Képek: pinterest.com