Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Mi nem hirdetjük fennen, hangos szóval,Csak te, csak én, örök és holtomiglan,Mi megpróbálunk csendben boldogok lenni,Lelkünk mélyén őszintén, igazán szeretni."


Stendhal

Nyitótánc: örömteli, látványos esküvő

Oszd meg a cikket: Válassz

Mivel is lehetne a címben szereplő állítást a leginkább bizonyítani? Nem mással, mint az itt látható fényképekkel, tanítványainkkal. A felvételekről sugárzik a boldogság és a felszabadult örömérzés. Az ifjú pár ekkor már „túl van a nehezén”, az esküvő megszervezésén, az előkészületeken, a próbákon és a táncoktatáson.

Minden párnak álma, hogy övék legyen a leglátványosabb esküvő. Ebben a tánc, az alaphangulatot megadó nyitótánc kidolgozottsága meghatározó jelentőségű.

 

A nyitótáncot hogyan, milyen zenére, milyen tánccal lenne legmegfelelőbb bemutatni? Kinek az egyik, kinek a másik gondolat a fontosabb az előkészületek során. Egy néhány éves kislány már a királylányos mesefilmek nézésével beleképzeli magát egy csillogó, gyönyörű ruhába, a királylány esküvőjébe, ahol tényleg minden róla és az ifjú párról szól. Ez a mámorító érzés rejtve megmarad mindaddig, míg nem a saját esküvőjére készül a menyasszony, ekkor újra előkerül.

 

A nyitótánc kiválasztásakor van kit a zene ritmusa vonz, s aszerint választ, s van kit a hagyományos táncok ejtenek rabul, s ezért amellett dönt.

 

Azon pároknál, ahol a választás nem egyszerű, mert gondolataiban mást és mást képzelt el a menyasszony és a vőlegény, ott természetesen támogatásunkra lehet egy jól képzett tánctanár, s így az ő tanácsai alapján már könynyebben dönthetünk. Erre a gondolatkörre kicsit később még visszatérek, felsorolva a lehetőségek tárházát, megismertetve a tánc világát. Addig is nézzük meg, ki számít képzett tánctanárnak? Hozzáértő és felkészült akkor lehet, ha a szakképzettsége, az évek óta megszerzett tapasztalatai, az emberi tulajdonságok ismerete szerint, a mai kor igényeinek megfelelően tanít. Ezen ismeretekhez még hozzáadódik a meglévő humánum, a tanári adottságok, mint a türelem és a tanagyag átadásának, valamint a hatékony motiválásnak a képessége. S mind ehhez már csak magunkat, mint ifjú párt kell hozzá tennünk. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy mit is szeretnénk tulajdonképpen igazán?! Némi előnyt jelenthet a korábban tanult lépések sora, de a kezdő szintről való elindulás közel sem jelent hátrányt. Mindenki megtanulhat táncolni, mindemellett a feltétlenül szükséges időre egy picit oda kell figyelni. Ugyanis a rendelkezésünkre álló idő, amely az esküvőig még hátra van, általában rövid. A tánctanulásra szánt időszak néhány naptól, héttől, néhány hónapig is terjedhet. Önmagunk ismerete alapján döntsük el, mikorkezdünk táncokat tanulni. Az otthoni gyakorlás is sokat segít a tananyagrögzítésben és abban, hogy a szükséges lépéstávolságunk kialakuljon, s az összeszokás minél előbb teljesüljön.

 

Nyitótánc: örömteli, látványos esküvő

 

A cél elérése a legfontosabb! Tisztában kell lenne vele, mit szeretnénk elérni a tánctudásunkkal, s hogy azt hol tudjuk használni. Erre a kérdésre választ rögtön az első táncórák után meg szoktuk kapni, mert gyakorlati úton nagyon egyszerűen megfogalmazódik számunkra. Egy esküvői felkészítés alkalmával mód nyílik arra is, hogy kipróbáljunk többféle táncot, sőt a tánctanár általában be is mutatja azt, hogy miből lehet választani, vagy elmondja nekünk, személyre szabottan mit ajánl elsajátítani. A tanítvány párjaink által legtöbbször választott, megkoreografált nyitótáncok sora: Bécsikeringő, Angol keringő, Palotás, Rumba, Tangó, Salsa, Charleston, Foxtrott, Slowfox, Csárdás, Zsidótánc. Mindig az egyéniségünkhöz, vagyis hozzánk, a helyszínhez, a ruhához, a zenéhez legmegfelelőbbet válasszuk.

 

Most térnék vissza arra a kérdésre, hogy mit is szeretnénk tulajdonképpen? Mint tánctanár, s mint az Esküvői Divat Magazin szaktanácsadója, azonnal segítek ennek a kérdésnek a megválaszolásában. A nyitótánc lényege: az esküvő lakodalmas, táncos-zenés részének a megnyitását szolgálja. Persze van más, jelentőségteljes, hagyományos megnyilvánulása is: amíg az ifjú pár nem táncolt együtt, addig más nem táncolhat. A nyitótáncnak így rendkívüli, meghatározó szerepet ajánlatos tulajdonítani. Az is gyakran előfordul, hogy az ifjú pár együtt még sohasem táncolt, s itt a saját esküvőjükön táncolnak először, ráadásul úgy, hogy egy megkoreografált, gyönyörű nyitótáncot adnak elő. A látvánnyal nem lehet betelni, ekkor mindenkinek a szíve hevesebben kezd dobogni.

 

A nyitótánc nem maradhat el, legfeljebb eltérhetünk egy picit a tradícióktól. Például: nem a vőlegény táncol a menyasszonnyal, hanem az örömapa és leánya nyitja meg a mulatságot. Minden vidéknek, kulturális közösségnek meg vannak a helyi szokásaik, melyek íratlan szabályok és illik betartani. A közelmúltban hallottam egy boldog édesapától, hogy mi volt a legszebb a lányának az esküvőjén. A következőket említette, ebben a sorrendben: nyitótánc, torta, tűzijáték, a menyasszony, és az egyházi szertartás. A jól szervezett és összefogott esküvőn remélhetőleg nem is kell másra figyelnie az ifjú párnak, mint hogy élvezzék egymás, és az őket ünneplők társaságát. Egy frappánsan összeállított, programokkal teli esküvőn senki sem fog unatkozni, egymást követik az örömmel teli látványosságok, melyeknek kiinduló- és fénypontja az ifjú pár nyitótánca lehet mindenek előtt.

 

Képek: pinterest.com