Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Névválasztás dilemmája

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvői előkészületek során a névválasztás dilemmája elsőre lényegtelennek tűnhet, pedig igencsak kényes kérdés. A menyasszonynak döntenie kell, hogy felveszi a férje nevét, vagy megtartja a családi vezetéknevét. Ma már több lehetőség közül választhatnak a párok.

Fontos, hogy idejében döntsük arról, hogy a házasságkötés után milyen nevet fogunk viselni, mert a ceremónia előtt be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Illetve azt is, hogy a születendő közös gyermek, mely családnevet fogja viselni.

 

Ez a kérdés veszekedést szíthat, mert a legtöbb férfi a régi hagyományokat képviseli. Azt szeretnék, hogy a kedvesük a teljes nevüket viselje. A hölgyek azonban nem mindig ezt a megoldást szeretnék, hiszen több szempontot kell figyelembe venniük. A férfiak azonban úgy gondolják, a hölgyek csak kifogásokat keresnek, és azért nem szeretnék a teljes nevet viselni, mert nem szeretik a leendő férjüket elégé. Pedig egyszerűen arról van szó, hogy a nő ragaszkodik a családi vezetéknevéhez, vagy úgy véli, a férfi vezeték neve nem illik össze az övével. Illetve az is szempont, hogy a munkahelyén megszokták az eredeti nevét, és az új név esetén gondok adódhatnak. (Bár zárójelben megjegyezném, hogy ez ismert embereknél okoz problémát: például sportolóknál, közéleti személyiségeknél.)

Íme a választási lehetőségek:

1. A feleség a házasságkötés után.
a) Kizárólag a maga teljes nevét viseli, például Kiss Noémi.
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, például Tóth Ferencné Kiss Noémi.
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, például Tóthné Kiss Noémi.
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Tóth Noémi

 

2.  A férj a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli.
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Kiss Ferenc

 

3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét, például Tóth-Kiss Noémi vagy Ferenc
Tehát a mennyasszony 7féle variáció közül választhat: Kiss Noémi, Tóthné Kiss Noémi, Tóth Ferencné, Tóth Ferencné Kiss Noémi, Tóth-Kiss Noémi, Kiss-Tóth Noémi, Tóth Tünde

 

Névválasztás dilemmája

 

A családjogi törvény értelmében, a házasulandó pároknak dönteniük kell a névválasztásról, és be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Figyelembe kell venni, hogy a (3. bekezdés kivételével), csak az egyik házasuló veheti fel a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.
A házassági névviselés magával vonja a házasságból származó gyermekek születési családi nevét is. A gyermek apjának vagy anyjának családi nevét viseli. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

 

Névváltozás esetén az okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély… stb.) kötelező cserélni.

 

Véleményem szerint a névválasztás fontos döntés, hiszen egy életre szól. De nem az a fontos milyen nevet viselnek a párok, hanem az hogy boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek egész életük során.

Képek: pinterest.com