Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Névválasztás dilemmája

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvői előkészületek során a névválasztás dilemmája elsőre lényegtelennek tűnhet, pedig igencsak kényes kérdés. A menyasszonynak döntenie kell, hogy felveszi a férje nevét, vagy megtartja a családi vezetéknevét. Ma már több lehetőség közül választhatnak a párok.

Fontos, hogy idejében döntsük arról, hogy a házasságkötés után milyen nevet fogunk viselni, mert a ceremónia előtt be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Illetve azt is, hogy a születendő közös gyermek, mely családnevet fogja viselni.

 

Ez a kérdés veszekedést szíthat, mert a legtöbb férfi a régi hagyományokat képviseli. Azt szeretnék, hogy a kedvesük a teljes nevüket viselje. A hölgyek azonban nem mindig ezt a megoldást szeretnék, hiszen több szempontot kell figyelembe venniük. A férfiak azonban úgy gondolják, a hölgyek csak kifogásokat keresnek, és azért nem szeretnék a teljes nevet viselni, mert nem szeretik a leendő férjüket elégé. Pedig egyszerűen arról van szó, hogy a nő ragaszkodik a családi vezetéknevéhez, vagy úgy véli, a férfi vezeték neve nem illik össze az övével. Illetve az is szempont, hogy a munkahelyén megszokták az eredeti nevét, és az új név esetén gondok adódhatnak. (Bár zárójelben megjegyezném, hogy ez ismert embereknél okoz problémát: például sportolóknál, közéleti személyiségeknél.)

Íme a választási lehetőségek:

1. A feleség a házasságkötés után.
a) Kizárólag a maga teljes nevét viseli, például Kiss Noémi.
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, például Tóth Ferencné Kiss Noémi.
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, például Tóthné Kiss Noémi.
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Tóth Noémi

 

2.  A férj a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli.
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Kiss Ferenc

 

3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét, például Tóth-Kiss Noémi vagy Ferenc
Tehát a mennyasszony 7féle variáció közül választhat: Kiss Noémi, Tóthné Kiss Noémi, Tóth Ferencné, Tóth Ferencné Kiss Noémi, Tóth-Kiss Noémi, Kiss-Tóth Noémi, Tóth Tünde

 

Névválasztás dilemmája

 

A családjogi törvény értelmében, a házasulandó pároknak dönteniük kell a névválasztásról, és be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Figyelembe kell venni, hogy a (3. bekezdés kivételével), csak az egyik házasuló veheti fel a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.
A házassági névviselés magával vonja a házasságból származó gyermekek születési családi nevét is. A gyermek apjának vagy anyjának családi nevét viseli. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

 

Névváltozás esetén az okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély… stb.) kötelező cserélni.

 

Véleményem szerint a névválasztás fontos döntés, hiszen egy életre szól. De nem az a fontos milyen nevet viselnek a párok, hanem az hogy boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek egész életük során.

Képek: pinterest.com