Esküvői
trendek

2018
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


" Akit párodul melléd rendelt az ég, Becsüld meg, szorítsd meg kezét,És ha minden álmod valósággá válik,Akkor se feledd, légy hű mindhalálig."


Madách

Leánykérés, avagy hogyan jelentsük be, hogy összeházasodunk?

Oszd meg a cikket: Válassz

Azt nem lehet, hogy a kezükbe nyomjuk a meghívót „Gyertek el!” felkiáltással. Fontos, hogy a szülők áldásukat adják a frigyre, de ehhez a párnak fel kell készülni. Mire kell figyelni?

Hajdanán a leánykérésnek megvoltak a maga szabályai, bizonyos udvariassági kereteket be kellett tartani. A vőlegénynek illendő volt – lehetőleg felöltőben – vasárnap délelőtt 11-ig a lányos háznál megjelenni. Ilyenkor a leendő örömanyának és menyasszonynak is illik virágot vinni. Ezután a férfiak a tisztaszobába vonultak, és megbeszélték az anyagiakat. Ha az üzlet megköttetett, bejöhetett a leány is. Manapság a szülők nem várják el az ilyen külsőségeket.

 

Könnyebb a helyzet, ha a szerelmespár kapcsolata több éve tart, esetleg a szüleik is ismerik egymást, és már valószínűleg számítanak is a nagy bejelentésre. Ha azonban a vőlegény most találkozik először a lány felmenőivel, akkor érdemes jó előre felkészülni, mert az első benyomáson múlhat a jövendő kapcsolatuk jellege.

 

Mindenképpen fontos a rendes öltözet, a vőlegény ne a szokásos farmer-póló összeállításban jelenjen meg, hanem minimum a fehér ing és nyakkendő, ezzel megtiszteli a szülőket. Illő egy csokor virág a leendő anyós számára (lehetőleg a kedvence), amivel persze a kedvesét is meglepheti.

 

A lányos házban is elő kell készíteni a terepet. A lány már előre figyelmeztesse a szüleit a vendég érkezésére, hogy ne érje őket váratlanul, ne melegítőben és otthonkában fogadják a leendő vejüket. Süssön süteményt, hogy legyen mivel megkínálni a vendéget (persze csak, ha tud), és gondoskodhat behűtött pezsgőről a frigy megünneplésére, esetleg alkoholról a sokk oldására.

 

Lánykérés

 

A fiú érdeklődjön a kedvesétől a szülei életmódjáról, szokásairól (mit szeretnek, mit nem, miben hisznek, miben nem), ezzel elkerülheti, hogy megsérti őket. Minden szülő a legjobbat akarja gyermeke számára, ezért meg kell győzni őket szándéka komolyságáról, és hogy megfelelő férje lesz szeretett kislányuknak. Ebben is a majdani ara tud segíteni szerelmének, ő tisztában van vele, hogy mik az elvárásaik a jövendőbelijével szemben. Persze az őszinteség fontos, ne kerteljünk! Ha nem olyan rózsás a helyzet, azt is nyíltan valljuk be, mert úgyis kiderül. Szerencsére nem a középkorban élünk, az őszinte szerelem és a pozitív emberi tulajdonságok fontosabbak, mint a származás és az anyagi helyzet.

 

Lényeg, hogy a jegyespárnak össze kell dolgozni, hogy jól sikerüljön a leánykérés, ezzel megalapozva kapcsolatukat a leendő anyóssal és apóssal.

Képek: pinterest.com