Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Most valóság lesz minden édes remény,Mely ott él a szívünk rejtekén,Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,S hogy szép lesz-e csak rajtunk áll."


Fagyajev

Kit hívjunk meg, és kit ne?

Oszd meg a cikket: Válassz

Ez az első és legfontosabb kérdés, mivel a létszámtól függően lehet elkezdeni az esküvői kalkulációt: mennyibe kerül, hol tartjuk, melyik házasságkötő terembe fér be a násznép, hány meghívót kell nyomtatni stb. A konfliktusok elkerülése végett, szabjunk meg egy maximális keretet, amit aztán igyekezzünk betartani!

Még a terem kiválasztása előtt célszerű összeírni mindazokat, akik semmiképp sem hiányozhatnak a nagy eseményről. Aztán elkezdeni a közeli és a távoli rokonok összeírását, majd pedig a barátokkal, ismerősökkel bezárólag véget vetni a sornak. Ezután jöhet a szelektálás. Akármekkora esküvőt szeretnénk is, azért lássuk be, mindenkit nem hívhatunk meg. Arra viszont ügyelni kell, hogy mindkét oldalról nagyjából egyenlő számban jelenjenek meg vendégek.

 

Próbáljuk meg elkerülni a szülőkkel való veszekedést, üljünk le, és higgadtan beszéljük meg a dolgot. Mindenki a saját szemszögéből látja, így a saját igazáért fog kiállni. Ha valaki elkezd túlzásokba esni, akkor célszerű tisztázni, hogy ki is fizeti a dínom-dánomot, kinek is van több beleszólása a meghívottak listájába. Ha mondjuk, az ifjú pár állja az esküvő költségeit, a szülőknek bele kell nyugodni, hogy az ők barátaik háttérbe szorulnak, viszont ha a szülők fizetnek, akkor pedig a fiataloknak kell elfogadniuk azt a tényt, hogy szüleik előnyben részesítik saját barátaikat. Éppen ezért kell megállapodni, és kompromisszumot kötni. De kedves gesztus lehet, ha az örömszülők is kapnak 6-10 darab meghívót, hogy meghívják azokat, akiket ők maguk nagyon, a házasulandók, viszont lehet, hogy kevésbé szeretnétek.

 

Vendéglista. Kit hívjunk meg kit nem?

 

 

Visszatérve a listához, nagy kérdés az, hogy biztosan mindenkit meg akarunk hívni, aki azon szerepel? Vagy a fele olyan emberekből áll, akiket meg kell hívni, mert mi is voltunk az ő esküvőjén, vagy mert rokon. Az előbbi gond nélkül kihúzható a listáról, de a rokonokkal vigyázni kell! Ugyanis nehogy fájó pont legyen valakinek, hogy az egyik rokon mehet a másik nem. Ilyenkor legjobb, ha segítséget kérünk valamelyik szülőtől, hátha tud jó tanácsot adni, vagy esetleg puhatolózni. Ezen kívül kényes terület, ha a munkahelyről van szó, ugyanis az egyik ember várja a meghívót, de nem kap, a másik pedig ott lehet, ez nehogy feszült légkört teremtsen a mindennapokban. Erre az esetre két megoldás kínálkozik: lehet tartani egy „előbulit”, ahol csak a munkatársakkal ünnepli meg a nagy eseményt. Vagy pedig kettéválasztjuk a meghívottakat, hogy ki legyen ott csak az esküvőn, és ki legyen ott a vacsorán is.

 

Manapság elterjedt szokás, hogy több embert szeretnénk látni az esküvőn, mint a vacsorán. De mégis hogyan tudassuk a munkatársakkal, távolabbi barátokkal, hogy csak az esküvőre hivatalosak? A megoldás: kétféle meghívót kell nyomtatni, és eleve két listát készíteni. Ha mégis szeretnénk őket megkínálni valamiféle süteménnyel vagy üdítővel, ezt megtehetjük egy állófogadás keretén belül, vagy kis kosárkákból süteményekkel kedveskedhetünk.

 

A legegyszerűbb megoldás, ha a fiatalok nekiülnek, és átgondolják a listát. A baráti kört is érdemes megfontolni, ha van köztük olyan, akivel az elmúlt évben alig találkoztunk, tegyünk a neve elé egy kérdőjelet. Az emberek jönnek-mennek, a kapcsolatok erősödnek vagy halványodnak, ez természetes folyamat. A végén úgyis körvonalazódni fog, hogy kik nem tudnak majd elmenni, és ezt belekalkulálva akár bővíthető is lesz a lista. Ne a kötelességtudat vezéreljen bennünket!

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com