Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Kísérő könnyítő

Oszd meg a cikket: Válassz

Ez a nap más, mint a többi. Igaz, hogy ez a nap csak a szerelmespárról szól, de nem szabad elhanyagolni azokat az embereket, akik erre az útra elkísérnek minket. Ezeknek az embereknek a kiválasztása nagyon fontos dolog, hiszen ők könnyíthetik meg igazán az esküvő szervezését, ezért ne sajnáljuk rá az időt.

A koszorúslányok kiválasztása egyike a legizgalmasabb, de legnehezebb feladatnak. Hiszen hogyan is dönthetünk jól úgy, hogy közben ne bántsunk meg senkit. Az általános “felállás” mindig tartalmaz egy gyerekkori barátnőt, esetleg kettőt; iskola- és munkatársakat. Sok száz évvel ezelőtt a koszorúslányok kísérték a menyasszonyt az esküvőre, tanúskodtak a szertartáson, és ők voltak azok a személyek, akik segítettek az esküvői előkészületekben. Így van ez napjainkban is. Koszorúslányokat választani mégiscsak nehéz feladat, hiszen gondoljunk csak bele: ő fog minket kritizálni, vajon jól áll-e a ruha, milyen kiegészítőket érdemes hozzá választani; és ki mástól fogadnánk el őszintén, feltétel nélkül a kritikákat, mint a legjobb barátnőinktől, akik a legjobban ismernek bennünket.

 

Nem szabad elkövetni azt a súlyos hibát, hogy számunkra nem egy igazán jó barátnőt választunk. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a kiszemelt barátnőnek tettetnie kell, hogy milyen szoros is a kapcsolatuk, de ezzel nemcsak saját magunkat, hanem őt is igen kellemetlen helyzetbe hozhatjuk. Természetesen vannak kiutak, amelyek segíthetnek megoldást találni.

 

A koszorúslánykérdésben döntő lehet, hogy mennyi vendég érkezik esküvőnkre. Kisebb esküvőnél kérjük fel vagy nővérünket, unkanővérünket, vagy a legjobb barátnőnket- és itt nem feltétel, hogy az illető férjezett-e vagy sem. Ha közepes méretű esküvőt szervezünk (ez esetben 150 fő, vagy annál több), hat vagy annál kevesebb kísérő elegendő. Nagy esküvő esetében (350 fő, vagy annál több vendég), legalább tíz koszorúslány, egy fiatal koszorúslány, egy gyűrűvivő és egy virágvivő kislány kell.  Egy másik szempont is segíthet a választásban. Ha tisztázzuk a kísérők kötelességeit, és eldöntjük, hogy a kiszemelt személy alkalmas-e a feladatra, megkönnyíthetjük az egész szervezést.

 

Nézzük, hogy mit is kell tennie egy jó nyoszolyólánynak:

 • ő szervezi a menyasszony közös ajándékait, és az ő feladata az átadás megtervezése is
 • segít az esküvő előtti vásárlásoknál
 • erre a pár órára át kell alakulni igazi “jobb kézzé”: ha a menyasszony fésűt kér, fájdalomcsillapítót, pirosítót, ajakrúzst, akkor rendelkezésére kell állnia
 • ő az a személy, aki segít a menyasszonynak az esküvője napján felvenni a ruhát, ha igazításra szorul, korrigálni
 • a szertartás alatt ő fogja a menyasszonyi csokrot és a vőlegény gyűrűjét
 • ő gondoskodik a menyasszonyi ruháról a fogadás után, amikor az ifjú pár “elszökik”

 

 

Természetesen kevesebb feladat hárul a koszorúslányokra:

 • szintén segédkeznek az esküvő előtti bevásárlásoknál
 • bevonuláskor és kivonuláskor kalauzolják azokat a gyermekeket, akik részt vesznek az esküvői partin
 • elsősorban az ajándékok, virágok rendezésében, összeszedésében segítenek

 

A feladatok mellett nagyon fontos a megjelenés, hiszen majdnem akkora törődést igényel a kísérők ruhájának a kiválasztása, mint a házaspáré. Manapság a koszorúslányok egyszerű vonalú ruhákat viselnek. Nem kötelező a menyasszony ruhájához hasonlót választani, de nagyon látványos is lehet, és az összetartozás további jelképévé válhat. A hasonlóságot nemcsak színben, hanem stílusban is értem. Téli vagy őszi esküvőkön inkább a bársonyruha javasolt, nyáron viszont ajánlatosabb a könnyű anyagokat előnyben részesíteni. Ügyeljünk arra, hogy a templomi esküvőn ne viseljenek a kísérők merészen kivágott nyakú ruhát. A stílusát tekintve majdnem mindenkinek jól állnak az “A” vonalú ruhák. Miután megvan a ruha, utána keresgélhetjük a kiegészítőket. Itt is lehet hasonlóság a menyasszony ruhájával.

 

Nemcsak a menyasszonynak, hanem a vőlegénynek is vannak kísérői, de ezeknek a személyeknek a kiválasztása már nem okoz akkora fejtörést. Általában egy kísérőt szokás választani, ő pedig a vőfély. Neki is vannak feladatai, amiket lelkiismeretesen el kell látni:

 • az ő gondja a szertartásmester ruházata (aki többek között feldíszíti a nászútra induló pár kocsiját)
 • az ő feladata ügyelni a vőlegény közös ajándékára
 • az ő dolga a rendben felöltözött vőlegényt legalább húsz perccel az esküvő előtt a helyszínre kísérni
 • a szertartás alatt a menyasszony karikagyűrűjét a kezében tartja
 • ő mondja az első tósztot a menyasszonyra
 • ő gondoskodik a szertartás után a kölcsönzött ruha visszaszállításáról

 

A vőlegény kísérőinél is hasonló szempontokat érdemes figyelembe venni, tehát a napszakokat, évszakokat, és ugyanannyi időt kell fordítani a cipő kiválasztására is. Itt semmi sem mellékes, mindennek ugyanolyan súlya van, és ugyanannyi törődést igényel, hiszen mégiscsak ez a nap más lesz, mint a többi.

Képek: pinterest.com