Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amikor megszólal az orgona zenéje,Elhangzik mindkettőnk ajkáról az igen.Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,Szeretni akarlak és megtartani mindörökre.Kezem feléd nyújtom, szívem neked adomMelyet vissza soha nem kérekSzeress egy életben át, úgy mint én TégedÉs akkor is ha már nem élek."


Ady

Hogyan zajlik az esküvői fotózás?

Oszd meg a cikket: Válassz

Ha nyáron sétálgatunk egy parkban, valamelyik szegletén bizonyára találkozunk éppen életük legemlékezetesebb pillanatait megörökíteni kívánó párokkal, amint ünnepi díszbe öltözve fotózzák őket. De ahhoz, hogy egy ilyen fotózás létrejöjjön, szintén előzetes munkára van szükség. Czinege Róbert fotóst kérdeztük meg az esküvői fotózás előkészületeiről, és magáról a fotózásról.

Mikor célszerű fotóst választani?

 

Fotóst kereséséhez minél hamarabb neki kell kezdeni, de legalább esküvő előtt 1-2 hónappal azért fixen meglegyen a fotós. Nem árt, hogyha fél évvel vagy 3 hónappal előtte azért már tájékozódnak, mert főleg nyári esküvőknél általában a műtermek le vannak foglalva előre. Ha megvan a fotós, még esküvő előtt minimum még 1 héttel be kell menni, és még egyszer egyeztetni kell vele.

 

Van-e ennek valami határideje-fotók elkészülésének?

 

A fotók kb. az esküvő után 3-4 nappal készülnek el.

 

Mik azok a különleges dolgok, amire figyelni kell?

 

Nagyon fontos még a ruhakölcsönzés, ott is minél hamarabb, szintén egy olyan fél évvel előtte célszerű lépnünk. Nagyon fontos a fotózásnál továbbá a smink, hogy ne fényes, hanem matt legyen mindenféleképpen, főleg nyáron, ha az ember izzad, akkor a fényes sminken az egyből meglátszik. Ezért mindenféleképpen matt sminkkel, illetve kész próbahajjal érdemes próbafotót készíteni, hogy megláthassuk, hogy jön vissza a képen. A sminkesnél, fodrásznál is be kell jelentkezni szintén egy pár hónappal előtte, tehát mindenre jellemző az, hogy legalább 3-4 hónappal előtte el kell rendezni.

 

Hány helyszínen készítik a fotókat?

 

2 helyszínen, 1 műtermi és 1 szabadtéri. A szabadtéri képek általában szebbek, szabadabbak. A műtermi egy kicsit kötöttebb, feszélyezettebben is érzi magát a pár ott általában.

 

Mi volt az az eddigi legkülönlegesebb helyszín, ahol Ön fotózott?

 

Tanya, Tuba-tanya, tehát ilyen paraszti jellegű, falusi hangulatú képeket készítettem.

 

Mikor készítik a képeket?

 

Általában aznap, vagyis az esküvő napján szoktak készülni a felvételek, vagy pedig előző nap, hogyha a párnak úgy jó. Akkor nem annyira rohanós a másnapjuk, és a fotózásra is van nyugodtan idő. Bár ekkor kétszer kell készülni, kétszer kell felöltözniük, kétszer kell fodrászhoz menniük, tehát ezzel a gondok itt vannak.

 

 

Hány fotó készül egy ilyen fotózáson?

 

Egy esküvői fotózás kb. olyan 80-100 képet jelent. Ez igény szerint lehet több is, de 80 kép az el szokott készülni, mert ennyi kell, hogy meg lehessen mutatni az eseményeket is, illetve az esküvői albumba való képek szépek legyenek.

 

A lakodalmon készülnek-e képek?

 

Általában nem szoktunk a lakodalmon képet készíteni, mert ott a videó, és azzal jobban meg lehet örökíteni az ottani hangulatot. A kép nem mindig adja úgy vissza azt a hangulatot, de igény szerint lehet azt is kérni.

 

Van-e valami különbség egy átlagos és egy esküvői fotózás között? Van olyan, ami csak az esküvői fotózásra jellemző?

 

Egy átlagos fotózás és az esküvői fotózás között az a különbség, hogy az esküvői fotózást általában nem lehet megismételni. Tehát itt a fotósnak nagyon oda kell erre figyelni, általában az ember életében egyszer van ilyen, és a lehető legszebb legyen.

 

A beállításokat a fotós tervezi?

 

A beállításokat általában a fotós irányítja, de a párnak is van beleszólása, tehát ha van valami egyéni ötlete, akkor a fotós általában igyekszik azokat megcsinálni.

 

A beállításokra vannak-e sémák, vagy mindig változik a pártól, a környezettől, a fotóstól függően?

 

Általában a fotós kreativitásától függnek a beállítások.

 

A fotózáshoz nem szokott pár zavarban lehet a fényképésztől, főleg műteremben. Ilyenkor a fotós szokta oldani a hangulatot?

 

Rendszerint először a műtermi fotózás van, itt a pár még egy kicsit zavarban szokott lenni, nem szoktak hozzá se a fényekhez, se a kamerához, se a sötét helyhez, mert általában a műteremben sötét van. Itt a fotós megpróbálja oldani a feszültséget. Erre kimondott technika nincsen, ez mindig a pártól függ, hogy mi az, ami fel tudja őket oldani – a humor, jókedv, nevetés.

 

Általában hagyományos színes képsorozat készül. Fordulnak-e elő ettől eltérő művészi képek (fekete-fehér, sepia képek, stb.)? Ha egy pár nem hagyományos, hanem ilyen jellegű fotókat akar, ez megoldható-e?

 

Készülhetnek sepia képek, fekete-fehér képek, ez teljesen a pártól függ, hogy mit szeretnének. Egyéni kérések alapján készülhetnek akár egyedi képek is, tehát a legkülönlegesebb helyszíneken.

 

Hagyományosan analóg gépekkel készülnek a fotók, vagy használnak már digitális fényképezőket ilyen fotózásra?

 

Most már egyre többen fotóznak digitális gépekkel, de énszerintem, aki igazán minőségi munkát akar kiadni a kezéből, az még a hagyományos negatívos módszernél marad meg. Teljesen más a képeknek a színösszetétele és a felbontása.

 

Használnak-e számítógépes technikát esküvői képeknél?

 

Digitális retusálás, képkorrekciók, montázsok? Számítógépes utómunkával van lehetőség a negatívos képek feldolgozására, pl. egy-egy részletet átrakni fekete-fehérbe, montázsokat készíteni belőle. De ennek még mindig jobb a minősége, mintha digitálissal lenne lefotózva.

 

A fotózásért előre szoktak fizetni, vagy a képek elkészülte után szokás?

 

A fotózásért mindig utána kell fizetni.

 

Az elkészült képek negatívjaival mi lesz általában, lehetséges-e utánrendelés?

 

A negatívokat a fotós 5 évig köteles megőrizni, tehát bármikor lehet utánrendelni. 5 év után a negatívokat meg lehet esetleg vásárolni is.

Képek: pinterest.com