Esküvői
trendek

2021
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amit szívedbe rejtesz,szemednek tárd ki azt,amit szemeddel rejtesz,szíveddel várd ki azt. A szerelembe – mondják –belehal, aki él,de úgy kell a boldogság,mint egy falat kenyér."


József Attila

Férfias elegancia – a vőlegényi ruha

Oszd meg a cikket: Válassz

Bármennyire is tagadják, a férfiakat is érdekli a saját külsejük, főleg ha az esküvőjükről van szó. Lehet, hogy nem kezdenek el hónapokkal a frigy előtt készülődni, mint a párjuk, de nekik is fontos a megjelenés. Fess frizura, ápolt, borotvált arcbőr, manikűrözött kéz és persze a legfontosabb, az öltözék. Cikkünkben bemutatjuk a különleges alkalmakkor – mint a házasságkötés – kötelező, illetve illendő férfi viseleteket.

Az urak estélyi és alkalmi öltözéke egyazon anyagból készült kabátot, nadrágot és mellényt jelent. Az ünnepélyes megjelenés sötét tónusú öltöny, a használható kiegészítők visszafogottak, és a nyakkendő viselése minden esetben kötelező.
A legegyszerűbb alkalmi megjelenést half officielnek, azaz félhivatalos öltözetnek nevezik; acélszürke, mélyszürke vagy mélykék színű, általában sima felületű alapanyagokból készül. Kizárólag kék vagy fehér inggel, egyszínű vagy visszafogott mintás (bordó, kék, szürke) nyakkendővel, sötét zoknival és konyakszínű vagy fekete félcipővel viselhető. A félhivatalos öltözet alkalmas délelőtti és kora délutáni megjelenésre, kötetlenebb fogadásokra, és persze esküvőre, de a délelőtti szertartáson nemcsak a vőlegénynek, hanem a meghívott férfiaknak is ez az illő öltözet.

 

Az officiel, azaz hivatalos megjelenés már kötöttebb, csak mélyszürke és fekete öltöny a megengedett, kizárólag hófehér, duplamandzsettás inggel, sötét vagy ezüstszürke nyakkendővel, fehér vagy szürke díszzsebkendővel. Ehhez az összeállításhoz csak sötét zokni és fekete bőrcipő viselhető. Hivatalos ebédeken, délutáni esküvőkön, vacsorákon ezt célszerű felvenni.

 

A férfi alkalmi öltözet legismertebb és legkedveltebb formája a szmoking, melynek hivatalos rövidítése “black tie” (fekete csokor). Az esküvői öltöny a klasszikus szmoking kevésbé hivatalos, modern alternatívája. Tökéletes viselet esküvőre, operába, komolyzenei koncertre, partikra és lezserebb társasági eseményekre.  Tradicionális színe a fekete, de az anyaga, hossza, szabása a korral változik. A mostani divat hosszított és a menyasszonyi ruhával színben harmonizáló öltözéket követel. Az szmoking ünnepi kiegészítői a mellény, a széles spanyol öv, a nyakkendő, a kesztyű és a díszzsebkendő. Különleges a zakó zsebébe tűzött virág, aminek persze passzolnia kell a menyasszony csokrához.

 

 

A frakk esti viselet, hivatalos rövidítése “white tie”, a fecskefarkos kabáthoz értelemszerűen fehér csokornyakkendő, mélyen kivágott fehér mellény, fekete lakkcipő illik, és persze az elmaradhatatlan fekete cilinder.

 

A zsakett egy modern, fiatalos viselet. Hosszított fazonú kabát, szürke vagy bézs mellény, színben hozzá illő kesztyű, ezüstszürke plasztron gyöngytűvel. A plasztron egy széles selyemkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetnek. Mindezt megkoronázza egy fekete vagy ezüstszürke  cilinder.

 

 

Esküvői öltözékként számításba jöhet még a bocskai (Bocskai-ruha) is, mert manapság elterjedt a ?magyaros? esküvő. A vőlegény ruháját magyar népi motívumok és paszomány díszíti. A bocskait eredetileg hétköznapi viseletre szánták, de a szmokinggal egyenrangú társasági öltözetté vált, díszmagyarként használják.

 

 

A vőlegény a templomi szertartáson általában szmokingot visel, az anyakönyvvezetőnél a szmoking és az előbb felsorolt öltönyök bármelyike ízléses.

Képek: pinterest.com