Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

Esküvői vendéglátás

Oszd meg a cikket: Válassz

Mint minden rendezvényen egy esküvőn is nagyon fontos, hogy a vendéglátás milyen formában nyilvánul meg, hány fogásos menüt tervezünk, milyen italokat kínálunk. A vendéglátás függ az esküvő helyszínétől: étteremben, iskolában, kultúrházban vagy esetlegesen háznál tartjuk -e.

Saját magunk intézzük el a főzést – sütést, vagy rendeljük az ételt. Persze ezen dolgok kiválasztásánál fontos tényező, hogy milyen típusú (hagyományos vagy modern) és hány fő lagzit tervezünk. Íme néhány jó tanács.

 

Menüsor

 

Ahogy minden nagyobb vendégfogadásnak, úgy az esküvői vendéglátásnak is az asztalra kerülő ételek és italok képezik az alapját. A számtalan szóba jöhető lehetőség közül pedig mindenki az egyéni elképzelései, szükségletei és pénztárcája függvényében válogathat. Az étterem vagy party-szervíz a házasulandók felvázolt elképzelései alapján általában komplett menüajánlatokkal áll elő, melyeket azonban nem muszáj azonnal a kiajánlott formában elfogadni. Az első javaslatok módosíthatók illetve kiegészíthetők, hogy végül megszülessen a tökéletes, minden igényt kielégítő, végleges menüsor. Esküvői menü esetében a három fogás minimumnak (előétel, főétel, desszert), az öt fogás átlagosnak tekinthető, hét fogásnál többet pedig, legyen bármilyen kifinomult is a menüsor, nem igazán szoktak tálalni. Fontos, hogy a végleges döntésre legalább néhány héttel az esküvő előtt sor kerüljön, illetve hogy a későbbi meglepetések elkerülése érdekében a menüajánlat mellett a részletes költségajánlatot is kapjanak a megrendelők.

 

Vidéken ma is nagy hagyomány, hogy ebédre vagy vacsorára a leves igazi tyúkhúsleves csigatésztával. A leves után pedig a töltött káposzta sem maradhat el, mellette pedig általában több fajta pörköltből (birka, sertés, marha) válogathatnak a vendégek, köretnek a főtt burgonya a legelterjedtebb. És természetesen a pörköltek elengedhetetlen velejárója a vegyes savanyúság és a savanyú uborka, valamint a friss fehér kenyér. 11 órától éjfélig a tortáké a főszerep. Éjfél után a különböző sülteket szokás felszolgálni. A fő fogások között csipegetni való kerül az asztalra: sós és édes sütemények. Ez egy teljesen hagyományos esküvői menü.

 

Esküvői vendéglátás

 

A modern esküvőknél is találkozunk olyan menüsorral, ahol megtartják ezt a hagyományt, csak kiegészítik egy – két dologgal: például manapság nagyon divatos, hogy töltött káposzta és pörköltek helyett a sültek kerülnek terítékre a főmenüben: sajttal és sonkával töltött pulykamell, flekken, rántott gomba, rántott sajt illetve a töltött csirke és a töltött karaj is igen elterjedt. Köretnek pedig nem csak az egyszerű főtt burgonyát ajánlják, hanem a vegyes köreteket (törtburgonya, rizs, zöldség). A modern esküvői menüből elengedhetetlen a desszert, melyek lehetnek: gesztenyepüré, somlói vagy aranygaluska, illetve különböző palacsintakülönlegességek.

 

A napszak, a vendégek száma, az esemény helyszíne és stílusa befolyásolják a választást a vendégfogadás formái között. A hagyományos ültetett vendéglátás előnye, hogy a fogások tálalásáról és leszedéséről, a vendégek kényelméről és egyéb igényeiről személyzet gondoskodik. Hátrányai az ülésrend, aminek megtervezése esetenként komoly fejtörést okozhat, illetve a személyzet alkalmazásából adódó magasabb költségek.

 

 

A büfés és svédasztalos vendéglátás esetében minden vendég ízlése szerint és tetszőleges mennyiségben válogathat a kínált ételek között, ami különösen jó megoldás a különböző ételallergiában szenvedők, diétázók és vegetáriánusok számára. Merészebben választhatók egzotikus fogások is a menüsorba, hiszen nem kötelező mindenkinek vennie belőle. A kevesebb személyzet miatt költségtakarékosabb, lendületet visz a vendéglátásba és elősegíti a vendégek közötti kommunikációt. Hátrányai, hogy ha kevés asztalon kerül tálalásra a menü hosszú sorok alakulhatnak ki és így időben nagyon elhúzódhat az étkezés, illetve hogy a büfé fogadáshoz nem szokott vendégek számára könnyen gazdátlannak és szervezetlennek tűnhet a vendéglátás ezen formája.

 

Mivel valószínűleg a vendégek nagy része a hagyományos ültetett vendégfogadásokhoz szokott, érdemes egymással kombinálva alkalmazni a vendégfogadás fent említett két formáját. Ebben az esetben az előétel, a levest a személyzet szervírozza az asztaloknál, majd a meleg büfé asztalaihoz invitált vendégek a kínált fogásokból maguk állíthatják össze a folytatást.

 

Az esküvői vendégfogadás elengedhetetlen kelléke az esküvői torta. A tortákat a hagyomány szerint a vendégek hozzák. Manapság már nagyon széles választékot nyújtanak a különböző cukrászatok a torta ízét, formáját, díszítését illetően, és persze azt is meghatározhatjuk, hogy hány szeletes tortát kérünk. A legfontosabb, hogy a menyasszonyi torta kitűnjön az összes többi közül. Ennek kell a legszebbnek és a legnagyobbnak lenni, ezért általában a pár tortája emeletes szokott lenni.

 

Esküvői vendéglátás

 

Italok

 

A megérkezéskor kínált aperitív étvágygerjesztő és hangulatkeltő hatású, de lehetőleg ne legyen túl magas alkoholtartalmú. Ideális apritívek a Martini, a Sherry, a Campari, a pezsgő, a Daiquiri, a Margarita. Ha mégis töményebb italokkal kívánjuk megvendégelni a frissen érkező urakat, a nekik kínált pálinka, vodka, konyak, Unicum, Jager vagy éppen whisky mellett gondoljunk az általában könnyebb italokat kedvelő hölgyekre és az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó vendégekre és a gyerekekre is.

 

 Ha a megfelelő gasztronómiai harmóniára törekszünk, hagyjuk hogy az étterem vagy party-szervíz ajánljon bort a fogásokhoz, hogy a nemes bor mellett az ételek még jobban kiadják ízüket. Ásványvíz, üdítőitalok és sör szintén kerüljenek az asztalra.

 

Szépen terített asztal

 

Az esküvőre terített asztalra természetesen mindenből a legszebb kerüljön, a terítőtől kezdve a textil szalvétákon keresztül egészen az edényeken, evőeszközökön és poharakon át. Kiegészítő dekorációs elemek lehetnek a virágok, a gyertyák és mécsesek, a futók azaz keskeny díszterítő csíkok, a párna- és székhuzatok.

 

A legfontosabb, hogy a dekoráció minden részlete színben és stílusban is harmonizáljon egymással, valamint hogy dekorációs elemek semmilyen formában ne jelentsenek akadályt az étkezés során. Ha ugyanis túl magasak csokrok, útban vannak a gyertyák, a futó szélén megbillennek a poharak, akkor gyorsan elkezdődik az asztalon található tárgyak tologatása és átrendezése, ilyenkor pedig a dekoráció ünnepi harmóniája gyorsan a múlté.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com