Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Elsőkézből a jegygyűrűről

Oszd meg a cikket: Válassz

Sima aranykarika vagy kis köves gyűrű? Sárga- vagy fehérarany? Ki lenne ezen kérdésekben irányadóbb egy aranyművesnél? Ötvös István ötvös-aranyműves mester osztotta meg velünk tudását és tapasztalatait.

Milyen fémekből készülhet jegygyűrű?

Elsősorban aranyból, esetleg platinából, de a klasszikus az arany. Lehet színekben eltérő sárgaarany, fehérarany, vörösarany, vagy esetleg zöld. Ezeknek csak ötvözőanyag különbsége van, tehát pl. mindegyik 14 karátos, csak más az ötvözője: a fehéraranynak nikkel vagy palládium, a sárgaaranynak sárgaréz és ezüst, a vörösaranynak vörösréz és ezüst, a zöldaranynak színezüst. Ezek különböző százalékokban találhatók meg a színarany mellett, a színarany tartalmától függően 14 karátos illetve 18 karátos.

 

Mi a trend, melyek a legnépszerűbbek?

Változó, sokan keresik a fehér-és sárgaaranyat, vagy keverve a színeket. Nem kifejezetten a gyűrűre vonatkozóan, hanem az összes ékszert tekintve százalékosan még mindig a sárgaarany a kelendőbb. A platina még annyira nem terjedt el, mert túl drága, hatszoros ára van a nyers aranyhoz képest, és ebben még nincs benne az elkészítési díj. Ráadásul az utóbbi 1-2 évben emelkedett az arany ára is.

Nagyon divatosak a drágaköves jegygyűrűk, általában mindenki kér a gyűrűbe egy kis követ, még ha sima karikagyűrű is, nem nagy összeg, olyan 4-5000 forint egy másfél mm-es brill.

 

Megfigyelhető jegygyűrű divat?

Igen, évente rendeznek kiállításokat (Hungoro, Karát), a szakma innen értesül az új trendekről, a jegygyűrűk olyan 2-3 évente újulnak meg formában és felületileg is.

 

Itthon mennyire keresik az extrémebb gyűrűformákat?

Elsősorban a hagyományokhoz ragaszkodnak, de egyre többen fogékonyak a különlegességekre.

 

 

A jegyespár saját tervei alapján is elkészíthető a karikagyűrű?

Persze, de gyakran nincs konkrét ötletük, mégis egyedit szeretnének, akkor elmondják az igényeiket, és közös tervezéssel kitalálunk egy megfelelőt. Esetleg készítenek egy rajzot az elgondolásuk alapján, és azon alakítok annyit, hogy technikailag megvalósítható legyen.

 

Mi az, ami nem kivitelezhető?

Vagy a stílusa, vagy a vastagsága miatt megvalósíthatatlan. Pl. egy 1,5 cm széles és 3-4 mm vastag lemezt nem lehet meghajlítani gyűrűformára. Bár más megoldással, öntéssel meg lehetne oldani, de ehhez mesterdarabot kell készíteni viaszból vagy ezüstből, és ez nagy többletköltséggel jár. Inkább csak a pénz és a fantázia szab határt.

 

Ha a pár visz saját nemesfém-anyagot, akkor az anyagárat nem kell kifizetni?

Természetesen nem.

 

Hány gramm egy átlag jegygyűrű?

Akár 1-1,5 grammos is lehet, de ezt nem ajánlom, mert elkopik, eldeformálódik akár néhány hét után is. Mégis sokan veszik, mert olcsó.

 

Mi a különbség az egyedi és a sorozatgyártott gyűrűk között?

Az ára és a tartóssága. A sorozatgyártott gyűrűket azért készítik vékonyabbra, hogy minél megfizethetőbb legyen, de sajnos nem tart sokáig. Érdemesebb egyedi készítésűt választani, ha hosszabb távra tervezünk, márpedig egy jegygyűrűt nem néhány évre, hanem egy életre veszünk.

 

Mennyivel drágább egy egyedi készítésű gyűrű?

Ez mindig megbeszélés kérdése, attól függ, hogy mennyi vele a munka (tervezés, elkészítés), van, amit három nap alatt meg lehet csinálni (3×8 óra), van olyan is, amely elkészítése tíz napot vehet igénybe.

 

Van igény különleges jegyajándékokra a gyűrűn kívül?

Hogyne, megrendelésre is készítünk, de lehet válogatni a már kész termékek közül is, ezek német és olasz kiállításokon szerzett inspirációim alapján készültek. Legkülönlegesebb jegyajándék, amit kértek, egy arany gravírozott névjegykártya, amit egy hölgy ajándékozott a párjának. Ötletes meglepetések jegyeseknek:

Nőknek: karkötő, fülbevaló, fényképes medál, kettétört szívmedál, ékszeres doboz

Férfiaknak: nyakkendőtű, mandzsetta, gyújtótartó, cigarettatartó, pénzcsipesz

 

Mennyi idő alatt készül el egy pár karikagyűrű?

Három hétre szoktuk vállalni, ebben már benne van a fémjeleztetés is, ami központilag zajlik Budapesten a NEHITI-ben (Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság), minden tárgyat el kell küldeni, ott megvizsgálják az anyagminőséget, hitelesítik, és csak utána lehet forgalomba hozni. Ha valaki különleges drágakövet szeretne (pl. gyémánt), akkor is tudjuk tartani a határidőt, akár egyedi akár gépi gyártású gyűrűről van szó.

 

Van rá garancia?

Természetesen, olyan 1-2 év. Itt készítjük, akkor itt is javítjuk.

 

Szokásos kérdés. Hogyan tisztítsuk házilag az aranyat?

Vannak arany-és ezüsttisztító szerek, én is szoktam használni utókezelésre, de nem lehet vele tökéletes eredményt elérni, ehhez profi gépek, folyadékok illetve maga a szakember szükséges.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com