Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Most valóság lesz minden édes remény,Mely ott él a szívünk rejtekén,Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,S hogy szép lesz-e csak rajtunk áll."


Fagyajev

Édes élet: a menyasszonyi torta

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvő egyik fontos kelléke a sütemény – hisz a férfit a hasán keresztül lehet megfogni, szokták volt mondani. Sőt az esküvői tortának különleges szerep is jut! A lakodalmi süteményekről Fajt István cukrásszal beszélgettünk.

Milyen szempontok alapján válasszunk esküvői tortát?

 

Legfontosabb, hogy a vendégek számát figyelembe vegyük, kellemetlen lenne, ha valakinek nem tudnánk adni az esküvői tortából, ugyan akkor ne is maradjon. Persze miután az ember saját vendég összetételét ismeri, (mennyire édes szájúak?, kisebb gyermekek, idősebbek?) kicsit könnyebb erre a kérdésre válaszolni. 

 

Második legfontosabb kérdés a torta kinézete: Klasszikus tortát szeretnénk? Állványosat? Sima emeletest? Esetleg valami vicceset, formabontót? Modern designt?

 

Nagy valószínűséggel mire a tortarendeléshez érnek az ifjú párok, addigra a menyasszonyi ruha kiválasztásra került. Ezt figyelembe véve, illetve az asztal, terem dekorációt válasszuk meg a torta színét (hófehér, ecrü, esetleg valami halvány színárnyalat).

Röviden összefoglalva:

  • vendég létszám
  • forma világ
  • menyasszonyi ruha színe
  • kinézet / design
  • terem, asztal dekoráció

 

Az esküvői torta egyik fontos feladata a kinézete. Sokszor ezért nem is olyan jó ízű a menyasszonyi torta. Miért van ez?

 

Az esküvői tortákat marcipánnal vonjuk be. Tekintettel arra, hogy a marcipán ízét nem mindenki szereti, ez már lehet egy negatív élmény a torta tekintetében. A másik fő probléma talán az, ha egy tejszínes ízt (pl.: feketeerdő, oroszkrém, stb.) teszünk a már említett marcipánborítás alá. Ilyenkor ugyanis teljesen más ízhatást érünk el, mint amit várnánk a példánkban is említett süteménnyel szemben. Tejszínhab nélküli tejszínes süti?! O.K. Legyen, de részünkről mindig felhívjuk a figyelmet erre a szerintünk nem elhanyagolható tényre. Viszont javaslom a kedves pároknak, hogy vigyenek kóstolót mielőtt végleg döntenek az ízekről. Ha valami változtatást kérnek (pl.: legyen keserűbb, édesebb, stb.) azt megoldjuk!

 

Hány szeletes tortát érdemes választani, pl. egy 100, vagy egy 80 fős lakodalomnál?

 

A tapasztalataink azt mutatják, hogy 100 főnél 100 szeletes torta, plusz 2, max. 3 kísérő torta, vagy 120 szeletes, a 80 főnél pedig 80, max. 100 szeletes tortákat rendelnek a párok.

 

Milyen ízesítésű lehet egy menyasszonyi torta? Bármi elkészíthető?

 

Igen, szinte minden elkészíthető, azonban néha egy kis kompromisszum készség nem árt! Miért mondom? Nos a technológiánk meg van arra, hogy hogyan készítsünk el egy akár tejszínes ízt is marcipán borítással, de a piskóta és a krémek fizikai határát azért nem kéne pont az esküvői tortánál tesztelni. A választott tortával még a ceremónia helyszínére is oda kell érni, s ez hűtőautóval akár kacifántos is lehet. Jó tanács: A legfelső torta, vagy az amiből az ifjú pár először fogyaszt, az mindig legyen saját kedvencük! Szerintem ennyire lehetünk önzőek a saját esküvőnkön!

 

Milyen a jó menyasszonyi torta?

 

Egyedi, a párra jellemző, szép, finom, ízletes, esztétikus, harmonizál a dekorációval, ugyanakkor kitűnik, felkelti az érdeklődő tekinteteket, minden részletében hibátlan, és hamar elfogy!

 

Milyen egyéb sütemények jellemzőek egy lakodalmon?

 

Legjellemzőbbek a sós apró (pogácsa, masni), édes apró (mini zserbó, mini isler, mini linzer, stb.). Nagy népszerűségnek örvend nálunk a házi rétes. Nagyon sokszor előfordul, hogy kísérő tortákat is rendelnek a párok.

 

Fajt István
Sütemények Boltja

 

Képek: pinterest.com