Esküvői
trendek

2021
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Az evangélikus esküvő

Oszd meg a cikket: Válassz

Nagy városunk kicsi egyháza az evangélikus egyház. Templomuk a Miklós utcán található. Pillanatnyilag két lelkész szolgál: Réz-Nagy Zoltán és Dávid Adél. Az esküvői szertartásukról Dávid Adéllal beszélgettem.

Milyen részei vannak az evangélikus szertartásnak?

Egy orgonadarabbal kezdődik, amit a pár vagy a kántor választhat. Lehet gyülekezeti ének is, ha a násznépben van néhány ember, akik ismerik ezeket az énekeket. 
Ezután a lelkész zsoltárt olvas, ahogyan minden evangélikus istentisztelet kezdetén. 
Utána következik az imádság, melyben hálát adunk a házasságért és az ehhez szükséges szeretetért könyörgünk. 
Ezt követi az igehirdetés, amely annyiban különbözik a vasárnapitól, hogy sokkal speciálisabban a párhoz szól. 
Itt egy ének következhet, amelyet vagy a gyülekezet énekelhet, vagy ha van a családból, baráti körből valaki, aki szeretné meglepni a párt szólóénekkel vagy hangszeres számmal, akkor megteheti. 
Majd a bibliából olvasunk fel olyan részleteket, amelyek a házasságról és a férfi-nő kapcsolatról szólnak, ezután következnek az esketési kérdések. Érdekesség a mi gyakorlatunkban, hogy a feltett kérdésekre a pár nem a ?boldogító igennel? válaszol, hanem az elsőre úgy, hogy szeretem, a másodikra: akarok, és a harmadikra úgy, hogy kész vagyok.

 

Hogy hangzanak ezek a kérdések?
Az első: ?Szereted-e a melletted álló X.Y-t?? A második: ?Akarsz-e vele Isten rendje és Igéje szerint házasságra lépni??, és az utolsó: ?Kész vagy-e ezt esküvel is megerősíteni??
Ezek után lehet a gyűrűket kicserélni, felhúzni egymás ujjára. Bár a liturgiában nincs benne, de itt következhet a hitvesi csók. 
Aztán eskütétel következik és a megkötött házasság megáldása. Már az eskütétel alatt a pár térdel az oltár előtt. Áldás közben megfogják egymás kezét, amit a lelkész átfog. 
Végül befejező ima, Miatyánk és az egész gyülekezet felé az áldás. Ha éneklő násznép van, akkor itt is következhet egy ének.

 

Evangélikus esküvő

 

Mennyire szólhat bele a pár a szertartásba? 
Nagyon sok lehetőségük van. Például ha a pár szeretné az ima szövegét maga írni, akkor ezt megtehetik. Figyelembe vesszük a zenei kérésüket vagy megadhatják, melyik bibliai szakaszról szeretnék a prédikációt. Kérésre az eskü szövegét is átfogalmazhatjuk. Ez természetesen nem lehet teljesen idegen az adott szöveghez képest, de lehet személyesebben fogalmazni, kiegészítéseket tenni. Mindezt nyilván az eszméhez való hűség mellett.

 

Mi az esküvői szertartás feltétele?
A megkötés az, hogy a kérdésekre tiszta lelkiismerettel tudjanak válaszolni, illetve tiszta lelkiismerettel mondják el a fogadalmat.

 

Egyik félnek sem kell evangélikusnak lennie?
Általában az egyik fél evangélikus, de ez nem feltétlenül szükséges. Ebben igazából a felkért lelkész dönt. Mi Debrecenben azt tartjuk szem előtt, hogy aki belülről fontosnak tartja azt, hogy Isten előtt is házasságot kössön, az jöhet.

 

Be kell mutatni valamilyen papírt?
A házassági anyakönyvi kivonatot kell elhozniuk az esküvőre. Jelentkezni minél hamarabb érdemes, hogy szabad legyen az időpont, meg azért is, emrt ebben a gyülekezetben úgy szokás, hogy az esküvő előtt legalább négyszer találkozunk a párral. Ehhez legalább egy hónap szükséges.

 

Ezek a találkozások, beszélgetések miről szoktak szólni? Tanítás is?
Nem olyan értelemben, hogy bibliai történeteket meg egyházi tanítást kell megtanulni. Arról szoktunk beszélgetni, hogy a pár hogy ismerkedett meg, mi az, amit fontosnak tartanak elmondani önmagukról, családjukról; vannak-e közös ünnepeik, szertartásaik. Ez egy fontos pont, mert a házasság elbukhat azon, hogy más igényekkel, szokásokkal jönnek a felek a kapcsolatba. Maga a közös ünneplés is fontos. 
Aztán beszélgetünk a gyermeknevelésről, családi terveikről, konfliktuskezelésről. Mi az, ami problémát szokott kettejük között okozni és hogyan oldják fel. 
Egy alkalommal pedig végigbeszéljük a szertartás liturgiáját. 
Ajánlok egy honlapot a párok figyelmébe: www.onlinehittan.hu . Itt olvasható, hogy milyen kérdések várhatók, bár természetesen nem minden lelkész halad eszerint. Viszont otthoni beszélgetések alapjául is kitűnőek.

 

Hogyan készül fel a lelkész egy esküvőre?
Ezek a beszélgetések már a felkészülés részei. Az az értelme, hogy megismerjük a párt, a történetüket, és ez alapján ki tudjuk választani a bibliai szöveget, megírni a szöveget, ami ily módon személyesebbé válik.

 

Szoktak az evangélikus lelkészek improvizálni?
Csak a magunk nevében beszélhetek, mi nem. Két okból. Egyrészt sok pár örül, hogyha megkapja a prédikáció szövegét utólag ? hiszen esetleg a nagy izgalomban kevéssé tudnak odafigyelni rá. Másrészt mi vasárnaponként sem improvizálunk. 
Milyen anyagi vonzata van a szertartásnak. Nincs ilyen, nem szoktunk pénzt kérni. De előfordul, hogy a pár adományt ad. De ez nem feltétel.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com