A polgári esküvő tudnivalói

Írta: eskuvoimagazin.hu  |  0 hozzászólás  |  megtekintve: 36857  |  

anyakonyv.jpgA hivatali élet talán legszebb pillanata, ha a városházára nem a hosszú sorban állás, és különbözõ kacifántos ügyek intézése végett megyünk, hanem mert azt szeretnénk, hogy összetartozásunkat az állam is megerõsítse, házasság formájában. De mi a teendõnk ahhoz, hogy így léphessünk be a házasságkötõ terembe? Ezekrõl kérdeztük Dr. Bene Editet, az Új Városháza okmányosztály vezetõjét.


Milyen papírokat kell benyújtanunk és mik ezeknek a határideje?

Legkorábban 6 hónappal a tervezett házasságkötés elõtt kell a házasságkötési szándékot bejelenteni az anyakönyvezetõ elõtt. Mindig érvényes személyi igazolvánnyal, vagy más személyazonosságot igazoló okmánnyal, útlevéllel vagy új típusú kártyás jogosítvánnyal és lakcím kártyával kell a házasságkötési szándékot bejelenteni. Szükség van továbbá, a születési anyakönyvi kivonatra, illetve szükség van a családi állapot igazolására. Ez általában a hajadon, vagy nõtlen családi állapot. Ezt Debrecenben mindig leellenõrizzük a rendelkezésre álló adatok alapján is, de lehet kérni a népesség nyilvántartótól az állandó lakóhely szerinti népesség nyilvántartótól ezzel kapcsolatban igazolást. Illetve, ha korábban házasság állt fent, akkor ennek a felbontásáról szóló jogerõs bírói ítéletet kell bemutatni.


Van-e helyhez kötve a szertartás, muszáj-e lakóhelyünkön összeházasodni?

Bárhol lehet házasságot kötni, tehát nincsen az ügyfél, a menyasszony, vagy võlegény lakóhelyéhez kötve. Csupán annyi a megkötés, hogy annál az anyakönyvvezetõnél köthetõ majd a házasság, ahol bejelentették a házasságkötési szándékot.


A bejelentkezés után van-e valamilyen lehetõség az idõpontot módosítani?

Igen, lehet módosítani. Ez egy új igénybejelentésnek minõsül. Tehát újra indul a 6 hónapos maximum. De a házasságkötés bejelentése és a házasságkötés között minimum 30 napnak kell eltelnie. Ez a minimális határidõ. Ez alól lehet meghatározott esetekben felmentést kérni.


Létezik-e kihelyezett esküvõ?

Debrecenben két házasságkötõ terem van, az ügyfelek ezek között választhatnak. Rendkívüli indokolt esetekben a jogszabály és a debreceni gyakorlat is ad arra lehetõséget, hogy nem a házasságkötõ teremben, hanem valahol máshol kössék meg a házasságot. Ilyenkor annyit szoktunk kérni, hogy az ünnepélyességet mindenképpen biztosítsa a pár, továbbá az anyakönyv védelmét, ezért szoktunk ragaszkodni a zárt helységhez. Ez alól nagyon ritkán és nagyon kevés alkalommal volt kivétel. Illetve, minden esetben ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a vacsora helyszínével egy teremben legyen a házasságkötés, hanem egy külön teremben.


Mik azok az indokok, amelyek alapján a kihelyezett esküvõt lehet kérni?

Az eddigi gyakorlatban az fordult elõ, hogy abban az idõpontban amelyet az ifjú pár otthon kiválasztott, már nem tudtuk a házasságkötõ termet biztosítani, mert egy másik pár már lefoglalta, és az anyakönyvvezetõ kijelölte számukra ezt az idõpontot. Illetve elõfordult olyan, hogy az ügyfelek a vendégek nagy száma miatt úgy gondolták, hogy a házasságkötõ terembe nem fognak beférni. Hiszen 200-nál többen nem férnek be egyik házasságkötõ terembe sem. Vagy indok lehet továbbá a templom közelsége, vagy a rokonság. Például idõs beteg ember van a rokonságban, aki nehezen tudná megközelíteni a házasságkötõ termet. De a leggyakoribb az volt, hogy a házasságkötõ terem már foglalt volt.


Milyen szolgáltatások szoktak lenni a szertartás alatt?

Nem túl bõ a szolgáltatásunk, hiszen a rendelkezésre álló eszközök és anyagi szolgáltatások tükrében sem mondhatom, hogy túlságosan bõkezûek lennénk. Lehet zenét kérni, ezt Cd-n, vagy pedig élõ orgona zenével tudjuk biztosítani. Lehetõség van arra, hogy a köszöntõben külön köszöntsük a szülõket, vagy a nagyszülõket, vagy esetleg valamilyen rendkívüli eseményt is fel lehet ekkor sorolni. Illetve, hogy az anyakönyvvezetõ, vagy egy versmondó mondjon verset. Elõfordul néha az is, ha ezt a technika megengedi, hogy azt a zenét alkalmazzuk, amit az ifjú pár hoz magának. Az ünnepélyességet néhány emléktárgy is tudja emelni, nagyon szép gyertyákat lehet tõlünk megrendelni, melyekbe akár belevésik az ifjú párnak a monogramjait, és külön a házasságkötésre készítik el. Vannak kisebb és nagyobb gyertyák is, melyek szintén jól hangsúlyozzák az ünnepélyességet a házasságkötésen. Vagy vannak kis tálkák, melyeken nagyon szépen látszik a jegygyûrû vagy a díszpárna. És természetesen, mint általában, nálunk is van lehetõség a pezsgõzésre. Körülbelül ezek, melyeket az országban, általános gyakorlatban használnak.


Mi volt az eddigi legkülönlegesebb kívánság, amivel találkoztak már?

Különleges kérés volt, amikor egy lantmûvész jelent meg korabeli, középkori öltözékben és az ifjú pár kérésére néhány dallamot pengetett. Ezt a szertartásba sikerült jól beilleszteni. Nagyon szép volt.


Mik az anyagi vonzatai a polgári szertartásnak?

Pillanatnyilag a Kálvin tér 11. szám alatti házasságkötõ terem igénybevétele ingyenes és egyébként a házasságkötési eljárás maga államigazgatási szempontból illetékmentes. Tehát külön a házasságkötésért természetesen nem kell fizetni.


Ez csak az elsõnél van így?

Mindegyiknél így van. Tehát bármennyi házasságkötés ingyenes, legalább is az anyakönyvvezetõ szemszögébõl illetékmentesen lehet megkötni. Az Iparkamara utcán van a másik házasságkötõ termünk, melyek igénybevétele 6 ezer forintba kerül, illetve különdíjat kell megfizetni azért, hogyha valaki külön házasságkötõ termen kívül kíván házasságot kötni, a külsõ helyszínért. Illetve itt meg kell fizetni azt a terembérleti díjat is, akitõl bérbe veszi, ez elég sokba szokott kerülni. Persze, ha egy nagyobb esküvõ vagy lagzi költségeit nézzük, akkor gondolom ez még mindig töredéke a vendéglátásnak. Továbbá az emléktárgyaknak a minimális szolgáltatását kell megfizetni, ezeknek a pontos árát kell megfizetni, nem számítunk fel érte külön költséget.


Szoktak-e valamilyen segítséget nyújtani a párnak, hogyha bejelentkeznek, például cégeket ajánlanak, vagy bármilyen katalógust, ahonnan tudnak válogatni?

Nem szeretnénk ajánlani senkit. Azonban lehetõséget nyújtunk arra, hogy bárkinek van esküvõi kiadványa, ahol összegyûjtötte már a szolgáltatásokat, ezt elhelyezzük nálunk az anyakönyvvezetõ asztala elõtt, így a párok már ott láthatják, hogy ki milyen szolgáltatást nyújt. Mi ezek között nem szeretnénk különbséget tenni.

Kapcsolódó címkék

A címkékre kattintva további, a témához kapcsolódó cikkeket olvashatsz. templom   nagy nap   lakodalom  


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és elküldjük ajándékba A nagy menyasszony könyvet!
A könyvet a megadott e-mail címre digitális formában küldjük el!


Legyen rajongónk!

Hirdetés

Villámkérdések

Követik a fiatalok az esküvői divatot?

Somogyiné Barta Lívia, ruhakölcsönzős:A legtöbben valóban követik a legújabb divatot, és a legújabb ruhadarabokat választják. Azonban vannak olyan lányok is, akik a hajukhoz, és a sminkükhöz, arcukhoz, hajuk színéhez választanak ruhát, amelyet nem feltétlenül a legújabb trendeknek megfelelő ruhákban lelik meg.

további kérdések és válaszok >

A nap idézete

"Minden percedet csókolom,
nem múlik ízed az ajkamon,
csókolom a földet, ahol jársz,
csókolom a percet, mikor vársz,
messziről kutatlak, kereslek,
szeretlek, szeretlek, szeretlek."


Szabó Lőrinc
további idézetek meghívóba >
spacer