Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amikor megszólal az orgona zenéje,Elhangzik mindkettőnk ajkáról az igen.Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,Szeretni akarlak és megtartani mindörökre.Kezem feléd nyújtom, szívem neked adomMelyet vissza soha nem kérekSzeress egy életben át, úgy mint én TégedÉs akkor is ha már nem élek."


Ady

A római katolikus esküvő

Oszd meg a cikket: Válassz

Életünk egyik meghatározó szereplője az egyház, aki a hitet adja nekünk, jelen van, mikor megszületünk, jelen van, mikor párt választunk magunknak, és jelen van, mikor távozunk ebből a világból. Orosz Lőrinc katolikus plébánost életünk legfontosabb pillanatáról, eseményéről, az esküvői szertartásról kérdeztük.

Milyen papírokat kell benyújtani az esküvő előtt és mennyi idővel előtte ajánlatos ezt megtenni?
A római katolikus szertartás szerinti esküvő esetén legalább 3 hónappal előtte kell jelentkezni a jegyespárnak, ilyenkor szoktuk kérni mindenekelőtt mindkét féltől, ha római katolikusok, a keresztlevelet. Vagy ha nem a mi területünkön laknak, vagy vidékről jönnek, akkor egy úgynevezett elbocsátót, amit a lakóhely szerinti plébános ad, hogy itt mi megeskethessük őket.

 

Mi a teendő abban az esetben, ha a házasulandók különböző vallásúak?
Ha vegyes vallásúak, mondjuk az egyik katolikus, a másik pedig protestáns, akkor a katolikus fél aláír egy bizonyos nyilatkozatot, hogy a születendő gyermekeiket katolikus módon nevelik. Abban az esetben, ha az egyik fél nincs megkeresztelve, csak akkor eskethetjük meg őket, ha a Püspök úr ad felmentést. Ez a valláskülönbség akadály, de ekkor is a katolikus félnek alá kell írni azt a nyilatkozatot, hogy a gyermekeket katolikus módon keresztelteti és neveli, és egy hallgatólagos tudomásulvétel van itt is, és a vegyes vallás esetén is, hogy a másik fél nem akadályozza a katolikus fél ígéretét, és az azért komoly ígéret.

 

Ezek szerint akkor szükséges a megkeresztelkedés az esküvő előtt?
Ha katolikus módon akar valaki esküdni, akkor az egyiknek kell katolikusnak lenni. Mert sajnos előfordul, hogy mind a kettő kereszteletlen, és azonnal akarják, meg gyorsan, akkor végig kellene járni egy úgynevezett katekumenátust, legalább egy éves hittanra járást, ha megkeresztelkednek, katolikusok lesznek, és akkor meg lehet esküdni katolikus módra. Van, aki vállalja mindezt, van aki nem, de két kereszteletlen esetében nem tudjuk vállalni azonnal az esketést.

 

Római katólikus esküvő

 

Kell-e valamilyen tanításon részt venni a párnak, az mit tartalmaz és mikor kell elkezdeni?
Ha a jegyesek nem voltak elsőáldozók, akkor korábban szoktuk kezdeni, mert az egyházjog előírja, hogy az esküvő előtt gyónni, áldozni kötelességük. S mindaz egy komolyabb alapozást jelent, hogy megismerjék, a vallást, Jézus Krisztust, Oltáriszentséget, és utána következik a szorosabb értelemben vett jegyesoktatás, ami a házasság szentségére vonatkozik, az együttélésre, a gyermeknevelésre, a születésszabályozásra, keresztény otthonra és a hit gyakorlására, illetve át szoktuk venni már közel az esküvőhöz a szertartást, ahol kérdéseket teszünk föl, ők arra válaszolnak, és tudják, hogy mire válaszolnak.

 

Mindig ugyanúgy zajlik le egy esküvő vagy lehet valamilyen egyedi változtatást kérni?
Nem mindig ugyanúgy zajlik le, mert esetleg előfordulnak apróbb szertartás részletek, például, hogy legyen-e a szertartás alatt a menyasszony kezében gyertya, vagy kis betéteket, énekeket vagy imákat mondhatnak, ha van idő és lehetőség rá, azt figyelembe vesszük. Vagy ritkábban az is előfordul, hogy szentmise keretében van az esküvő, és akkor szentáldozáshoz járulnak, persze csak a katolikus fél. Ritkábban előfordul, hogy amikor egy sima esketési szertartás van, akkor is kérnek áldoztatást, főleg a vallásos lelkületûek vagy a külföldiek, akik valahol máshol látták. Ha az egész násznép akar áldozni vagy annak fele, akkor bizony az időt vesz igénybe, és akkor át kell szervezni az egészet.

 

 Önnek jár-e valamilyen előkészülettel az esküvő, szokás-e a párról valamilyen személyeset is mondani?
Igen, jó ha a pap is ismeri a jegyespárt és van velük kapcsolat, mert úgy ismeretlenül elég nehéz szólni. Ha a jegyesoktatás alkalmával találkozunk, beszélgetünk, ők is megnyílnak és mondanak a múltjukról, jelenükről, terveikről valamit, akkor arra jobban lehet építeni. Vagy ha látjuk, hogy járnak templomba, és itt vannak köztünk, vagy hogy tértek meg. Szombaton is eskettem egy párt és a fiú egy katekumenátuson megkeresztelkedett tavasszal és most nyáron kötött házasságot, s így mélyebben ismertem és így tudom az alapot, a hátteret, ez nélkülözhetetlen.

 

 Egy római katolikus esküvő miben különbözik más vallású esküvőktől? Van-e valamilyen jellegzetessége?
Amire mi szoktunk hivatkozni, itt az eskütétel, hogy a feszületre teszik a kezüket, ezt mi alkalmazzuk, a gyûrût is megszenteljük és így adjuk át a jegyespárnak, illetve már a férjnek és feleségnek, hogy húzzák fel. A katolikus eskütételnél az a lényeges, hogy a pap előtt és két tanú előtt nyilatkozzon mindkét fél, hogy ők akarnak házasok lenni, hûséget ígérnek, és a gyermeket vállalják. Ez a házasság szentségének a kinyilvánításának a lényege. Itt tulajdonképpen a két fél szolgáltatja ki egymásnak a szentséget, illetve e szándékkinyilvánítás alkalmával megnyílik a házasság szentségének kegyelme az ő számukra. Mi csak tanúk vagyunk, hogy fölkészültek, komolyan veszik, meg mi is komolyan vesszük őket. Itt ugye a szentség felvételéről van szó, ezt a plébánosnak kell látni, hogy méltón veszik föl, vagy pedig nem vehetik föl a szentséget. Előfordul, hogy kellemetlen helyzetbe jutnak, mert volt korábban házasságuk, és akkor mi nem szolgáltathatjuk ki újra a házasság szentségét, mert kötelék van. Például két protestánsnak, akár polgári házassága, akár protestáns módon kötött házassága a katekus fél szerint érvényes. Tehát ők, ha elválnak és egy katekus féllel szeretnének egy újabb házasságot kötni, azt addig nem lehet megkötni, míg az nincs érvénytelenítve.

 

 Az esküvő alkalmával a templom is díszbe borul. A templom dekorálása kinek a feladata?
Egy alapdíszítést szoktunk vállalni, ez május elsejétől november elsejéig van. Katolikus szempontból adventben és nagyböjtben nem illik házasságot kötni, de manapság ezt nem nagyon veszik figyelembe, és előfordul, hogy pl. december 15-én is van. Éppen megcsináljuk akkor is a szertartást, de virág akkor nincsen. Ha valakik külön akarnak még egy kis dekorálást, akkor hoznak, vagy küldenek virágot, vagy virágost idehoznak, és az készíti a díszítést.

 

 Van-e lehetőség arra, hogyha valaki az egészségi állapota miatt nem tud eljönni a templomba, a plébános úr menjen ki hozzá és végezze el a szertartást?
Igen, van olyan lehetőség, hogyha valaki esetleg mozgáskorlátozott vagy súlyos beteg, akkor házhoz megyek, és nem kell bejönnie. De ehhez püspöki engedély szükséges.

 

 Mennyibe kerül a szertartás, illetve jár-e valamilyen plusz költséggel, ha más egyházkerület tagjai?
Most jelen pillanatban itt a székesegyházban (ez egy általános norma, egy püspökkari tarifa) 10.000 Ft-ba kerül. Ebben benne van a szőnyeg, világítás és egy alapdíszítés, a kántor, a sekrestyés, és a pap díja. Általában ha vidékről jönnek, akkor is ennyit fizetnek.

 

Képek forrása: Pinterest

Képek: pinterest.com