Esküvői
trendek

2023
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

A polgári esküvő tudnivalói

Oszd meg a cikket: Válassz

A hivatali élet talán legszebb pillanata, ha a városházára nem a hosszú sorban állás, és különböző kacifántos ügyek intézése végett megyünk, hanem mert azt szeretnénk, hogy összetartozásunkat az állam is megerősítse, házasság formájában. De mi a teendőnk ahhoz, hogy így léphessünk be a házasságkötő terembe? Ezekről kérdeztük Dr. Bene Editet, az Új Városháza okmányosztály vezetőjét.

Milyen papírokat kell benyújtanunk és mik ezeknek a határideje?

Legkorábban 6 hónappal a tervezett házasságkötés előtt kell a házasságkötési szándékot bejelenteni az anyakönyvvezető előtt. Mindig érvényes személyi igazolvánnyal, vagy más személyazonosságot igazoló okmánnyal, útlevéllel vagy új típusú kártyás jogosítvánnyal és lakcím kártyával kell a házasságkötési szándékot bejelenteni. Szükség van továbbá, a születési anyakönyvi kivonatra, illetve szükség van a családi állapot igazolására. Ez általában a hajadon, vagy nőtlen családi állapot. Ezt Debrecenben mindig leellenőrizzük a rendelkezésre álló adatok alapján is, de lehet kérni a népesség nyilvántartótól az állandó lakóhely szerinti népesség nyilvántartótól ezzel kapcsolatban igazolást. Illetve, ha korábban házasság állt fent, akkor ennek a felbontásáról szóló jogerős bírói ítéletet kell bemutatni.

Van-e helyhez kötve a szertartás, muszáj-e lakóhelyünkön összeházasodni?

Bárhol lehet házasságot kötni, tehát nincsen az ügyfél, a menyasszony, vagy vőlegény lakóhelyéhez kötve. Csupán annyi a megkötés, hogy annál az anyakönyvvezetőnél köthető majd a házasság, ahol bejelentették a házasságkötési szándékot.

 

A bejelentkezés után van-e valamilyen lehetőség az időpontot módosítani?

Igen, lehet módosítani. Ez egy új igénybejelentésnek minősül. Tehát újra indul a 6 hónapos maximum. De a házasságkötés bejelentése és a házasságkötés között minimum 30 napnak kell eltelnie. Ez a minimális határidő. Ez alól lehet meghatározott esetekben felmentést kérni.

Létezik-e kihelyezett esküvő?

Debrecenben két házasságkötő terem van, az ügyfelek ezek között választhatnak. Rendkívüli indokolt esetekben a jogszabály és a debreceni gyakorlat is ad arra lehetőséget, hogy nem a házasságkötő teremben, hanem valahol máshol kössék meg a házasságot. Ilyenkor annyit szoktunk kérni, hogy az ünnepélyességet mindenképpen biztosítsa a pár, továbbá az anyakönyv védelmét, ezért szoktunk ragaszkodni a zárt helységhez. Ez alól nagyon ritkán és nagyon kevés alkalommal volt kivétel. Illetve, minden esetben ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a vacsora helyszínével egy teremben legyen a házasságkötés, hanem egy külön teremben.

Mik azok az indokok, amelyek alapján a kihelyezett esküvőt lehet kérni?

Az eddigi gyakorlatban az fordult elő, hogy abban az időpontban amelyet az ifjú pár otthon kiválasztott, már nem tudtuk a házasságkötő termet biztosítani, mert egy másik pár már lefoglalta, és az anyakönyvvezető kijelölte számukra ezt az időpontot. Illetve előfordult olyan, hogy az ügyfelek a vendégek nagy száma miatt úgy gondolták, hogy a házasságkötő terembe nem fognak beférni. Hiszen 200-nál többen nem férnek be egyik házasságkötő terembe sem. Vagy indok lehet továbbá a templom közelsége, vagy a rokonság. Például idős beteg ember van a rokonságban, aki nehezen tudná megközelíteni a házasságkötő termet. De a leggyakoribb az volt, hogy a házasságkötő terem már foglalt volt.

Milyen szolgáltatások szoktak lenni a szertartás alatt?

Nem túl bő a szolgáltatásunk, hiszen a rendelkezésre álló eszközök és anyagi szolgáltatások tükrében sem mondhatom, hogy túlságosan bőkezűek lennénk. Lehet zenét kérni, ezt Cd-n, vagy pedig élő orgona zenével tudjuk biztosítani. Lehetőség van arra, hogy a köszöntőben külön köszöntsük a szülőket, vagy a nagyszülőket, vagy esetleg valamilyen rendkívüli eseményt is fel lehet ekkor sorolni. Illetve, hogy az anyakönyvvezető, vagy egy versmondó mondjon verset. Előfordul néha az is, ha ezt a technika megengedi, hogy azt a zenét alkalmazzuk, amit az ifjú pár hoz magának. Az ünnepélyességet néhány emléktárgy is tudja emelni, nagyon szép gyertyákat lehet tőlünk megrendelni, melyekbe akár belevésik az ifjú párnak a monogramjait, és külön a házasságkötésre készítik el. Vannak kisebb és nagyobb gyertyák is, melyek szintén jól hangsúlyozzák az ünnepélyességet a házasságkötésen. Vagy vannak kis tálkák, melyeken nagyon szépen látszik a jegygyűrű vagy a díszpárna. És természetesen, mint általában, nálunk is van lehetőség a pezsgőzésre. Körülbelül ezek, melyeket az országban, általános gyakorlatban használnak.

 

Mi volt az eddigi legkülönlegesebb kívánság, amivel találkoztak már?

Különleges kérés volt, amikor egy lantművész jelent meg korabeli, középkori öltözékben és az ifjú pár kérésére néhány dallamot pengetett. Ezt a szertartásba sikerült jól beilleszteni. Nagyon szép volt.

Mik az anyagi vonzatai a polgári szertartásnak?

Pillanatnyilag a Kálvin tér 11. szám alatti házasságkötő terem igénybevétele ingyenes és egyébként a házasságkötési eljárás maga államigazgatási szempontból illetékmentes. Tehát külön a házasságkötésért természetesen nem kell fizetni.

Ez csak az elsőnél van így?

Mindegyiknél így van. Tehát bármennyi házasságkötés ingyenes, legalább is az anyakönyvvezető szemszögéből illetékmentesen lehet megkötni. Az Iparkamara utcán van a másik házasságkötő termünk, melyek igénybevétele 6 ezer forintba kerül, illetve különdíjat kell megfizetni azért, hogyha valaki külön házasságkötő termen kívül kíván házasságot kötni, a külső helyszínért. Illetve itt meg kell fizetni azt a terembérleti díjat is, akitől bérbe veszi, ez elég sokba szokott kerülni. Persze, ha egy nagyobb esküvő vagy lagzi költségeit nézzük, akkor gondolom ez még mindig töredéke a vendéglátásnak. Továbbá az emléktárgyaknak a minimális szolgáltatását kell megfizetni, ezeknek a pontos árát kell megfizetni, nem számítunk fel érte külön költséget.

Szoktak-e valamilyen segítséget nyújtani a párnak, hogyha bejelentkeznek, például cégeket ajánlanak, vagy bármilyen katalógust, ahonnan tudnak válogatni?

Nem szeretnénk ajánlani senkit. Azonban lehetőséget nyújtunk arra, hogy bárkinek van esküvői kiadványa, ahol összegyűjtötte már a szolgáltatásokat, ezt elhelyezzük nálunk az anyakönyvvezető asztala előtt, így a párok már ott láthatják, hogy ki milyen szolgáltatást nyújt. Mi ezek között nem szeretnénk különbséget tenni.

Képek: pinterest.com