Esküvői
trendek

2021
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


" Jó érezni azt, hogy szeretlek, Nagyon és egyre jobban.Ott bujkálni a két szemedbenRejtőzködni a mosolyodban. Érezni, hogy szemeidSzemeimben élnek és néznek,S érezni azt, ha szép, veled szép.És csak veled teljes az élet."


Illyés Gyula

A nászajándék

Oszd meg a cikket: Válassz

Az esküvő nemcsak az ifjú párnak és családjuknak jelent kiadást, de a meghívottak is rendszerint megpróbálják valamivel megkönnyíteni az életkezdést, vagy örömet okozni a fiataloknak. Ám a nászajándék hagyománya is megváltozott az elmúlt 50 évben. Mire vágynak a mai párok?

Nagyszüleink idejében a nászajándék jelentősége eltért a maitól. A rokonság a nehéz időkben is megpróbálta elindítani a fiatalokat a közös úton, mindenki azzal segített, amivel tudott: tyúkot, malacot, terményt és takarmányt ajánlottak a szegényebb családok, telket, földet, pénzt a tehetősebbek.
Később, ahogy növekedtek az esküvő költségei, ahogy bővült a boltok kínálata, egyre többen adtak pénzt, hogy a fiatalok maguk választhassák ki az ízlésüknek és igényeiknek megfelelő ajándékokat. Különösen jól jött a nagyobb összeg, ha lakásra, bútorra, autóra gyűjtöttek. Pénzt viszont csak a férfiak adtak a menyasszonytáncba, a nők, még mindig az asszonytánc alkalmával adták át ajándékaikat. Szinte nem volt olyan ajándékkupac, amiben nem fordult elő néhány vasaló, ágyneműgarnitúra, turmixgép.

 

Ahogy kitolódott a frigy időpontja, egyre több dolog volt már meg az ifjú párnak. Ott, ahol házasság előtt mindkét fél már rendelkezett lakással, – amit az önálló életvitelre kialakítottak – szinte feleslegessé váltak a háztartási gépek, poharak, étkészletek, hiszen ezekkel bőven el volt látva a pár. Az ajándékozás gesztusa viszont megmaradt. A legtöbb esküvőn a barátok még mindig szívesebben adnak maradandó ajándékot, ami hosszú időn át emlékezteti a párt a nagy napra.

 

A nászajándéklista hazánkban még nem terjedt el, aminek több oka lehet. Sokan még nem férnek hozzá az Internethez, a szülőknél vezetett lista pedig több bonyodalommal jár. Másrészt a jegyesek nem szívesen kérnek ajándékot, hiszen nem ezért hívják meg a vendéket. Azoknak, akik ragaszkodnak az ajándékozás hagyományához íme néhány ötlet, hogy megtalálják a legjobb esküvői ajándékot:

 

 

  1. A legeslegjobb ajándék valóban a pénz. Hihetetlennek tűnik, de a pár arra költheti, amire csak akarja, és mivel a legtöbben még családalapítás előtt vannak, biztosan meglesz a helye. Ha pedig mindenük megvan, segíthet nekik, hogy megvalósítsák különleges álmaikat. Vehetnek belőle egy nagyobb lakást, új autót, vagy bármit, amiről előtte csak álmodoztak.

    Vásárlási utalványt csak akkor adjunk, ha tudjuk, hogy a fiatalok valamelyik boltban már kinéztek egy áhított darabot. Egyébként könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor az utalvány értékét nem tudják felhasználni, vagy számukra szükségtelen dologra költik.

    Hogyan tehetjük személyessé a pénzajándékot? Például egy fotóalbum első oldalára a fiatal pár képe mellé tűzhetjük, adhatjuk egy különleges kivitelű malacperselyben. Esetleg egyszerűen egy személyes üzenettel ellátott üdvözlőlappal együtt

  2. Ha közeli ismerős, vagy rokon esküvőjére készülünk, választhatunk egy költségesebb dolgot, amire vágynak. Erről biztosan azt gondolják, hogy úgysem kapják meg senkitől. Ha tudjuk, hogy nagy filmrajongók vegyünk nekik egy legújabb szériás TV-t. Ha imádják a kerti bulikat, kaphatnak egy különleges grillezőt. A lényeg, hogy előtte puhatolózzunk, hogy mi legnagyobb álmuk.
  3. Megadhatjuk a friss házasoknak a legcsodálatosabb nászút élményét. Ha már jó ideje vágynak rá, hogy valahova eljussanak, fizessük be őket egy útra. Erről mindenképpen tájékoztassuk az örömanyát, valamelyik koszorúslányt, tanút, hogy az utazást megsúghassák a párnak. Természetesen az úti cél titok! Ha már befizették az utat, és mi már ismerjük a helyet, akkor úgy tehetjük még maradandóbbá az élményt, hogy valamilyen programra befizetjük őket az utazás helyszínén. Ha ismerjük a legromantikusabb éttermet Rómában, ahol kedvesek a pincérek és kifogástalan az étel, foglaljuk nekik asztalt. A foglalásról szóló ismertetőt és a luxusvacsora árát tegyük a városról szóló útikönyvbe. Garantált a meglepetés!
  4. A pár stílusától függően jó ajándék lehet egy szép műtárgy, időtálló bútordarab, különleges tükör. Ehhez az ajándékhoz ismerünk a pár ízlését, életmódját. Az antik gyertyatartó jó ötlet, ha illeszkedik a már meglévő tárgyak közé. Választhatunk egy modern szobrot, vagy festményt is. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ehhez kérjük ki egy közeli rokon tanácsát.
  5. A hosszan tartó élményhez adhatunk egy viszonylag egyszerű, de annál érdekesebb ajándékot. Ínyenc pár kaphat egy palack kiváló bort, amit szigorúan csak a 10. házassági évfordulójukon bonthatnak ki, hogy elérzékenyülve gondoljanak az esküvőjük napjára.
Képek: pinterest.com