Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

A menyasszonyi ruha: de melyiket?

Oszd meg a cikket: Válassz

A nagy nap alkalmával a menyasszonyok is kivirágoznak, aznap ők a legszebbek, elkápráztatják a násznépet, és a vőlegényt is. Ennek az eléréséhez hozzátartozik a megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztása is, melyről Smid Emesével, debreceni menyasszonyi ruhakölcsönző tulajdonossal beszélgettünk.

Mennyi idővel az esküvő előtt érdemes lefoglalni a menyasszonyi ruhát?

Általános érdeklődés alapján tapasztaljuk, hogy fél évvel az esküvő előtt eljönnek megnézni, próbálják az ízlésüknek megfelelő ruhát kiválasztani, de igazán foglalásokra körülbelül négy hónappal előtte van szükség, ha valaki szeretné, hogy biztosan meglegyen az a ruha, amit ő kiválasztott magának. 

 

Milyen fazonú ruhák most a legkedveltebbek?

Az érdeklődés igen széleskörű, a városban több szalon is van, és nagyon különböző ruhákat tartunk. A menyasszonyok közül vannak, akik az A-vonalú ruhákat részesíti előnyben-  ennek a szabása ugyanis a  kicsit szélesebb csípőjűeknek előnyös-, ezek nagyon közkedveltek. De van, aki a hagyományos, rakott derekú, uszályos modelleket keresi.

 

Mennyire gyakori, hogy abroncs van a ruhában?

Körülbelül 80%-ban abroncsos ruhákat visznek tőlünk, 20%-ban inkább egyenes vonalú ruhákat. Az egyenes vonalú ruhákat általában az idősebb korosztály, vagy esetleg második esküvőre választanak a hölgyek.     

 

 

Minden kiválasztott ruhánál lehetséges a méretre igazítás?

Természetesen, de ez szűk határok között mozog. Minden ruhából olyan 6-8 cm alakítási lehetőség van, egyaránt hosszra, vagy bőségre.

 

Mostanság szokássá vált, hogy a menyasszonyok átöltöznek a szertartás után. Egy, vagy több ruhát szoktak kölcsönözni?

Manapság azt tapasztaljuk, hogy a menyasszonyok szeretnek még egy ruhát elvinni, szeretnek átöltözni a lakodalmon. Ennek oka, hogy a hölgyek egy drágább árkategóriájú, díszes ruhát választanak, de az nem annyira kényelmes egész éjszakára, és nem praktikus táncra. Ezért jellemző inkább a két ruha kölcsönzése. Így esetleges sérülések is elkerülhetők. Tehát, ha a hölgy választ egy uszályos modellt, ahhoz szoktunk adni csereruhát is, amely nálunk benne van az árban.

 

A vőlegényi öltönyök kölcsönzésére mi a jellemző?

Az a tapasztalatunk, hogy vőlegényi öltönyre csak tehetősebbek szánnak. Inkább az a jellemző, hogy már eljegyzésre csináltatnak egy igényesebb öltönyt, és azt tartják meg az esküvőre is. De ha az alkalomra külön öltönyt vesz fel a vőlegény, akkor is általában vásárolják, és nem kölcsönzik.

 

Menyecskeruhának milyen típusúakat választanak gyakrabban: régi magyar viseletet idéző ruhákat, modernebb estélyi ruhákat, vagy esetleg valami mást?

Mi úgy látjuk, a magyaros ruhák mostanára kimentek a divatból, és a miniket sem kedvelik. Vagy az egyenes vonalú, loknis aljúakat, vagy a nagyestélyi ruhákhoz hasonlóakat viszik inkább. Színekben főleg a bordó és piros színek vannak előtérben, de keresik az arany és kék színeket is.

 

A szalonokban csak kölcsönözni lehet a ruhákat vagy meg is lehet vásárolni őket? Milyen arányban jellemző egyik illetve a másik?

Nagyon sokan érdeklődnek a ruha megvásárlása felől, bár szerintem itt csak a kíváncsiság hajtja az emberek nagy százalékát. Nálunk még példa nem volt arra, hogy meg is vásárolják a ruhát, de természetesen van rá a lehetőség.

 

Milyen feltételei vannak a kölcsönzésnek?

Ruhafoglalás esetén előleget kérünk, amivel mi azt biztosítjuk, hogy a ruha sérülésmentesen és tisztán, méretre alakítva a rendelkezésére fog állni a menyasszonynak. A fennmaradó összeget a ruha elvitelének napján szoktuk kérni. Ilyenkor kérünk egy személyi igazolvány másolatot, és egy bérbeadási szerződést írunk alá. Ez a szerződés a ruha esetleges sérülésének megoldására vonatkozik, illetve a visszahozatal időpontját tartalmazza.

 

Mi történik, ha a ruha megsérül vagy elvész egy kiegészítő?

Ha megsérül a ruha, felmérjük a sérülés nagyságát, hogy mennyi az anyagköltsége és munkadíja. Ezt át kell hárítanunk a kölcsönzőre. Ezért szoktuk biztosítani a csereruhát, mert az annyira nem sérülékeny, annak egy-két ezer forintos anyagköltsége van csupán, ha véletlenül szakadás, vagy egyéb sérülés történik. Viszont bizonyos ruhák, például a kézzel gyöngyözött ruhák anyagait nem könnyű javítani, sem pótolni.

 

Mit tanácsol, mire figyeljen a menyasszony a ruha választásánál?

Mindenképp az alakjához előnyös, és az egyéniségéhez illő modellt válasszon mindenki. Fontos hogy jól érezze magát a menyasszony benne a nagy napon. Jobb esetben egyszer van esküvője az embernek, így azon a napon a menyasszony is szeretne a legszebb lenni, amit egy túl egyszerű ruha nem segít elő. Érdemes mások véleményét is kikérni, hisz több szem többet lát.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com