Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Amikor megszólal az orgona zenéje,Elhangzik mindkettőnk ajkáról az igen.Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,Szeretni akarlak és megtartani mindörökre.Kezem feléd nyújtom, szívem neked adomMelyet vissza soha nem kérekSzeress egy életben át, úgy mint én TégedÉs akkor is ha már nem élek."


Ady

A lakodalmi “tisztségek”

Oszd meg a cikket: Válassz

A házasságkötés sokrétű feladatainak végrehajtásában a jegyesek általában segítségre szorultak. Az esküvő szokásköre miatt nem csak családi, hanem a baráti közösség támogatására is szükség lehet, mindenkinek megvan a tiszte, és ennek megfelelően a saját feladata. De mi is a dolga például a násznagynak? Az esküvő és a lakodalom “szereplőinek” feladatait tekinthetjük át cikkünkben.

Ma már természetesen az ifjú pár az esküvő legfontosabb alakja, de a század elején még maguk az érdekeltek sem saját nevükben cselekedtek, hanem ők is tisztségek viselőivé váltak. Így a házasságra lépők: a menyasszony – Erdélyben hazai leányasszony – s a vőlegény, akiknek egyetlen spontán megnyilvánulásra sem adott alkalmat a szokáskör. Ellenkezőleg: megszabta ünnepélyes és visszafogott magatartásukat. Különösen érvényes volt ez a menyasszonyra, aki csak végrehajtotta – mint egy bábu – azt, amit a tisztségviselők végeztettek vele, még vidámnak sem illett lennie. A vőlegényt ennél valamivel több aktivitás jellemezhette, de lényegében őt is a tisztségviselők mozgatták.

 

Szüleik, az örömanya és örömapa – vagy ahogy néhol megkülönböztették a menyasszony szüleit: búsapa, búsanya – gyakorlati feladataik végzése mellett a szertartásos cselekmények során őket is a tisztségviselők irányították.

 

Ilyen hivatalos személy volt a vőfély. Eredeti feladata a házasságkötés szabályos végrehajtásának garantálása, az ünnepélyesség emelése, valamint a szórakoztatás volt. Rátermettséget kívánt: jó fellépést, határozottságot, tekintélyes magatartásra való képességet, rugalmasságot, előadói készséget, jó emlékezőtehetséget, humorérzéket, lélekjelenlétet és becsületességet is. Munkájukat a 18. század óta több változatban kiadott vőfélykönyvek segítették, amelyek megadták a szokáskör forgatókönyvét. Ez a tevékenység, csak egy városban, nálunk Debrecenben vált hivatalossá, csak itt létezett vőfélycéh, máshol a családtagok, rokonok vállalkoztak e szerepkörre. A vőfély jutalma régebben kendő volt a munkájáért, az utóbbi időben megszabott pénzösszegért vállalják tisztségüket.

 

Lakodalmi tisztségek

 

A násznagy – mindkét házasulandónak egy-egy – a tanú, akinek jelenléte a házasság érvényességének kelléke volt. Leggyakrabban keresztapa, nagybáty, idősebb, tekintélyes rokon vállalta ezt a tisztet, mert a násznagynak az átlagosnál nagyobb ajándékkal kellett hozzájárulnia az új pár felszerelkezéséhez. A násznagy a megtisztelt vendég szerepét viselte,  ő volt a lakodalomban a legnagyobb tekintély. Mára ez megváltozott, általában az esküvői pár legjobb barátja, barátnője a tanú, és a hivatalos papírok aláírásán kívül nincs más feladatuk. Esetleg az menyegző előtti legény- és leánybúcsú megszervezése.

 

Fontos, szertartásos női szerep volt egykor a nyoszolyóasszonyoké. Amíg a menyasszonyfektetés szokásban volt, ők segítettek a menyasszony vetkőztetésénél, fektetésénél, ébresztésénél, kontyolásánál. Ezenkívül a kelengye szállítása, őrzése és a nagy lakodalmi sütemény – lakodalmi kalács – elkészítése volt a feladatuk. A fektetés elmaradása óta nincs is nyoszolyóasszony a lakodalmakban. A nyoszolyólányok a menyasszony barátnői, kísérői voltak. A menyasszony oltalmazása, őrzése, a kelengye körüli segítés volt a feladatuk. Velük manapság többnyire koszorúslány néven találkozunk, és nem csak nők, hanem esetleg a rokonságba tartozó gyerekek is lehetnek.

 

Az ünnepélyes és szertartásos tisztségek viselői mellett fontos szerep hárult a gyakorlati munkát végzőkre. Köztük első volt a szakácsasszony, főzőasszony, aki a segítségül jött rokon asszonyok munkáját is irányította, saját tapasztalata, tudása alapján. Felelős munkát végzett természetbeni ajándékért vagy újabban fizetésért. Az Alföldi lakodalomban férfi húsfőző is szerepelt, aki pásztorember lévén, a birkapaprikást készítette. A lakodalmi vendégek közül a családhoz közelebb állók segítettek a lakodalom előkészületi munkáiban és a lakodalom utáni rendezkedésben.

Képek: pinterest.com