Esküvői
trendek

2022
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Hogyha szeretsz, add a kezed És ne kérdezd, hogy ki vezetÉs ne kérdezd, hová megyünk,Csak az kívánd, hogy együtt legyünk."


Love story

A házasság leány tisztviselői

Oszd meg a cikket: Válassz

Egy jól megszervezett lakodalomnak elengedhetetlen, és igen fontos résztvevői a koszorúslányok. A nyoszolyólányok ruhája, szerepük az esküvőn eltérő egy-egy kultúrában. Bele sem gondolnánk, mennyi feladatuk van. Ezek a lányok lehetnek pici lánykák, nagylányok, tulajdonképpen bármilyen korosztályból ki lehet választani őket. Lehetnek családtagok és barátok egyaránt.

Régi kedves szokás, hogy koszorúslányok kísérik az ifjú párt. Az elnevezés a nászolólány szóból ered. Eredetileg az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyiuk ugyanolyan ruhát viselt, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket, vagy a menyasszony elrablóit. Egy másik változat szerint a menyasszony falujából (városából) származó hajadonok voltak ők, akiknek az esküvőn nyílt lehetőségük a menyasszony mellett a figyelem középpontjába kerülni, és így maguknak férjet találni. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindannyian egyenlő eséllyel indulhassanak.

 

Ma a nyoszolyólány vagy koszorúslány a házasságkötés hagyományainak leány tisztviselője. A lakodalom nagyságától függően több rokon, illetve barátnő is szokott e minőségben szerepelni. Mindig a menyasszony közelében kell lenniük, hogy segíthessenek, ha erre szükség van, rózsaszirmokat szórnak a pár lába elé, viszik a menyasszony uszályát, fátylát, de kedves vidámságokkal is meglephetik a friss házasokat. Ők azok, akik a szerelmesek hálószobáját titokban virággal borítják el a nászéjszaka előtt, és azokban az országokban, ahol a házasok az esküvő után azonnal nászútra indulnak, az autó feldíszítése is rájuk vár. Tévhit, hogy a koszorúslányoknak rózsaszínű ruhát kell viselniük, az a fontos, hogy az öltözékük harmonizáljon a menyasszonyéval. Akit felkérnek erre a posztra, fogadja el a menyasszony kívánságát.

 

 

 

Mit viseljenek? A “kis menyasszonyok”, “kis vőlegények” habos-babos, a mennyasszonyi ruhát idéző öltözéket, valamint a vőlegény kosztümét utánzó öltönyt vegyenek fel. A kislányoknak kiegészítőként apró koronákat, virágfüzéreket választhatunk, amely leggyakrabban kisebb vagy nagyobb fejű rózsákból áll, de természetesen bármilyen más virág is választható, ami színében és stílusában harmonizál a menyasszony csokrával és az esküvő egyéb virágdíszeivel.

 

Kettéválaszthatjuk a koszorúslányok csoportját életkoruk, és feladataik szerint. Az első csoportot a kislányok alkotják. Sok csöppség számára nagy kaland, hogy nekik is kiemelt szerep jut a nagy napon. Vidám jelenlétükkel, gyermeki természetességükkel semmihez nem hasonlító színt visznek az esküvő hangulatába. A kicsik segíthetnek a menyasszonynak, hogy az autóba szálláskor és kiszálláskor tiszta maradjon a ruhája, a gyűrűpárnát pedig rábízhatjuk egy kisfiúra, hogy a gyűrűhúzásra azon hozza elénk a karikagyűrűket. A koszorúslányok száma a gyerekeknél maximum hat fő lehet. A második csoportba azok a koszorúslányok tartoznak, akik általában a menyasszony legjobb barátnői. Az ő feladatuk a kíséreten kívül, koordinálni a kisebb koszorúslányokat, kiosztják az autókat díszítő szalagokat a sofőröknek, elhelyezik a köszönet ajándékokat az asztalon, segédkezniük kell a szertartás során, hiszen ők fogják meg a menyasszony csokrát az aláírás alatt. És a csokordobásnál ők is sorakozhatnak a vendégsereggel együtt.

 

Végezetül egy jó tanács: jól mutat, ha a nyoszolyólányok a menyasszonyi csokorhoz hasonló mini csokrokat tartanak a kezükben.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com