Esküvői
trendek

2025
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

Kit hívjunk meg, és kit ne?

Oszd meg a cikket: Válassz

Ez az első és legfontosabb kérdés, mivel a létszámtól függően lehet elkezdeni az esküvői kalkulációt: mennyibe kerül, hol tartjuk, melyik házasságkötő terembe fér be a násznép, hány meghívót kell nyomtatni stb. A konfliktusok elkerülése végett, szabjunk meg egy maximális keretet, amit aztán igyekezzünk betartani!

Még a terem kiválasztása előtt célszerű összeírni mindazokat, akik semmiképp sem hiányozhatnak a nagy eseményről. Aztán elkezdeni a közeli és a távoli rokonok összeírását, majd pedig a barátokkal, ismerősökkel bezárólag véget vetni a sornak. Ezután jöhet a szelektálás. Akármekkora esküvőt szeretnénk is, azért lássuk be, mindenkit nem hívhatunk meg. Arra viszont ügyelni kell, hogy mindkét oldalról nagyjából egyenlő számban jelenjenek meg vendégek.

 

Próbáljuk meg elkerülni a szülőkkel való veszekedést, üljünk le, és higgadtan beszéljük meg a dolgot. Mindenki a saját szemszögéből látja, így a saját igazáért fog kiállni. Ha valaki elkezd túlzásokba esni, akkor célszerű tisztázni, hogy ki is fizeti a dínom-dánomot, kinek is van több beleszólása a meghívottak listájába. Ha mondjuk, az ifjú pár állja az esküvő költségeit, a szülőknek bele kell nyugodni, hogy az ők barátaik háttérbe szorulnak, viszont ha a szülők fizetnek, akkor pedig a fiataloknak kell elfogadniuk azt a tényt, hogy szüleik előnyben részesítik saját barátaikat. Éppen ezért kell megállapodni, és kompromisszumot kötni. De kedves gesztus lehet, ha az örömszülők is kapnak 6-10 darab meghívót, hogy meghívják azokat, akiket ők maguk nagyon, a házasulandók, viszont lehet, hogy kevésbé szeretnétek.

 

Vendéglista. Kit hívjunk meg kit nem?

 

 

Visszatérve a listához, nagy kérdés az, hogy biztosan mindenkit meg akarunk hívni, aki azon szerepel? Vagy a fele olyan emberekből áll, akiket meg kell hívni, mert mi is voltunk az ő esküvőjén, vagy mert rokon. Az előbbi gond nélkül kihúzható a listáról, de a rokonokkal vigyázni kell! Ugyanis nehogy fájó pont legyen valakinek, hogy az egyik rokon mehet a másik nem. Ilyenkor legjobb, ha segítséget kérünk valamelyik szülőtől, hátha tud jó tanácsot adni, vagy esetleg puhatolózni. Ezen kívül kényes terület, ha a munkahelyről van szó, ugyanis az egyik ember várja a meghívót, de nem kap, a másik pedig ott lehet, ez nehogy feszült légkört teremtsen a mindennapokban. Erre az esetre két megoldás kínálkozik: lehet tartani egy „előbulit”, ahol csak a munkatársakkal ünnepli meg a nagy eseményt. Vagy pedig kettéválasztjuk a meghívottakat, hogy ki legyen ott csak az esküvőn, és ki legyen ott a vacsorán is.

 

Manapság elterjedt szokás, hogy több embert szeretnénk látni az esküvőn, mint a vacsorán. De mégis hogyan tudassuk a munkatársakkal, távolabbi barátokkal, hogy csak az esküvőre hivatalosak? A megoldás: kétféle meghívót kell nyomtatni, és eleve két listát készíteni. Ha mégis szeretnénk őket megkínálni valamiféle süteménnyel vagy üdítővel, ezt megtehetjük egy állófogadás keretén belül, vagy kis kosárkákból süteményekkel kedveskedhetünk.

 

A legegyszerűbb megoldás, ha a fiatalok nekiülnek, és átgondolják a listát. A baráti kört is érdemes megfontolni, ha van köztük olyan, akivel az elmúlt évben alig találkoztunk, tegyünk a neve elé egy kérdőjelet. Az emberek jönnek-mennek, a kapcsolatok erősödnek vagy halványodnak, ez természetes folyamat. A végén úgyis körvonalazódni fog, hogy kik nem tudnak majd elmenni, és ezt belekalkulálva akár bővíthető is lesz a lista. Ne a kötelességtudat vezéreljen bennünket!

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com