Esküvői
trendek

2025
tovább »

Nemaradj le
rólunk!

Iratkozz fell hírlevelünkre a legújabb trendekért, cikkekért, hasznos tudnivalókért.

A nap
képe

Városi elegancia
Még több nap képe »

A nap idézete


"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,Néma barátod, rabszolgád vagyok,Alázatos és bizalmas barát,Aki nem kér semmit, csak néz és imád,És nem akar lenni, csak általad,Csak az árnyéka annak, ami vagy."


Szabó Lőrinc

A házasság leány tisztviselői

Oszd meg a cikket: Válassz

Egy jól megszervezett lakodalomnak elengedhetetlen, és igen fontos résztvevői a koszorúslányok. A nyoszolyólányok ruhája, szerepük az esküvőn eltérő egy-egy kultúrában. Bele sem gondolnánk, mennyi feladatuk van. Ezek a lányok lehetnek pici lánykák, nagylányok, tulajdonképpen bármilyen korosztályból ki lehet választani őket. Lehetnek családtagok és barátok egyaránt.

Régi kedves szokás, hogy koszorúslányok kísérik az ifjú párt. Az elnevezés a nászolólány szóból ered. Eredetileg az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyiuk ugyanolyan ruhát viselt, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket, vagy a menyasszony elrablóit. Egy másik változat szerint a menyasszony falujából (városából) származó hajadonok voltak ők, akiknek az esküvőn nyílt lehetőségük a menyasszony mellett a figyelem középpontjába kerülni, és így maguknak férjet találni. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindannyian egyenlő eséllyel indulhassanak.

 

Ma a nyoszolyólány vagy koszorúslány a házasságkötés hagyományainak leány tisztviselője. A lakodalom nagyságától függően több rokon, illetve barátnő is szokott e minőségben szerepelni. Mindig a menyasszony közelében kell lenniük, hogy segíthessenek, ha erre szükség van, rózsaszirmokat szórnak a pár lába elé, viszik a menyasszony uszályát, fátylát, de kedves vidámságokkal is meglephetik a friss házasokat. Ők azok, akik a szerelmesek hálószobáját titokban virággal borítják el a nászéjszaka előtt, és azokban az országokban, ahol a házasok az esküvő után azonnal nászútra indulnak, az autó feldíszítése is rájuk vár. Tévhit, hogy a koszorúslányoknak rózsaszínű ruhát kell viselniük, az a fontos, hogy az öltözékük harmonizáljon a menyasszonyéval. Akit felkérnek erre a posztra, fogadja el a menyasszony kívánságát.

 

 

 

Mit viseljenek? A “kis menyasszonyok”, “kis vőlegények” habos-babos, a mennyasszonyi ruhát idéző öltözéket, valamint a vőlegény kosztümét utánzó öltönyt vegyenek fel. A kislányoknak kiegészítőként apró koronákat, virágfüzéreket választhatunk, amely leggyakrabban kisebb vagy nagyobb fejű rózsákból áll, de természetesen bármilyen más virág is választható, ami színében és stílusában harmonizál a menyasszony csokrával és az esküvő egyéb virágdíszeivel.

 

Kettéválaszthatjuk a koszorúslányok csoportját életkoruk, és feladataik szerint. Az első csoportot a kislányok alkotják. Sok csöppség számára nagy kaland, hogy nekik is kiemelt szerep jut a nagy napon. Vidám jelenlétükkel, gyermeki természetességükkel semmihez nem hasonlító színt visznek az esküvő hangulatába. A kicsik segíthetnek a menyasszonynak, hogy az autóba szálláskor és kiszálláskor tiszta maradjon a ruhája, a gyűrűpárnát pedig rábízhatjuk egy kisfiúra, hogy a gyűrűhúzásra azon hozza elénk a karikagyűrűket. A koszorúslányok száma a gyerekeknél maximum hat fő lehet. A második csoportba azok a koszorúslányok tartoznak, akik általában a menyasszony legjobb barátnői. Az ő feladatuk a kíséreten kívül, koordinálni a kisebb koszorúslányokat, kiosztják az autókat díszítő szalagokat a sofőröknek, elhelyezik a köszönet ajándékokat az asztalon, segédkezniük kell a szertartás során, hiszen ők fogják meg a menyasszony csokrát az aláírás alatt. És a csokordobásnál ők is sorakozhatnak a vendégsereggel együtt.

 

Végezetül egy jó tanács: jól mutat, ha a nyoszolyólányok a menyasszonyi csokorhoz hasonló mini csokrokat tartanak a kezükben.

Képek: pinterest.com

Képek: pinterest.com